Test dostupnosti: Nezletilý figurant sháněl výrobky s HHC. Podívejte se, jak pochodil

Figurant Ondřej v terénu zjišťoval, jak snadné je pro nezletilé získat výrobek s HHC.

Vláda rozhodla o zákazu HHC

Desítky dětí a mladistvých už skončily v nemocnici kvůli předávkování látkou HHC. Problémem je její snadná dostupnost – děti mohou výrobky s nebezpečnou látkou koupit například v automatech jako gumové medvídky. CNN Prima NEWS vyslala do terénu figuranta, který zjišťoval, kde a jak snadno látku jako nezletilý sežene.

Třináctiletý školák Ondřej má jarní prázdniny. Mezi dětmi a mladistvými, co po otravě HHC skončili v nemocnicích, jsou i jeho vrstevníci. K výrobkům obsahujícím syntetický kanabinoid se mohli dostat snadno. Podle policejního vyšetřování je kupovali třeba ve večerkách.

ČTĚTE TAKÉ: HHC bude dočasně na seznamu zakázaných návykových látek, schválila vláda

V prvních dvou testovaných večerkách ale Ondřej nepochodil. „Kolik ti je let?“ ptala se ho prodavačka. Když odpověděl, namítla: „Nemám, nebudu dávat.“

Stejná situace se pak opakovala i v dalším obchodě, odkud se Ondřej vrátil s prázdnou. „Zase – nebylo mi osmnáct,“ hlásil. Zdá se tedy, že se prodejci po mediální smršti, kterou snadná dostupnost výrobků s látkou vyvolala, začali řídit upozorněním na obalu. To říká, že je prodej možný až od osmnácti let.

Pak jsou tady ale automaty. Některé z nich jsou sice opatřeny čtečkou občanských průkazů, v dalších zaplatíte jenom kartou. Pořád je ale dost takových, kde stačí hotovost.

K takovému Ondřej vyrazil. Je umístěný přímo v jednom z karlovarských obchodních center. Za pár minut je zpátky a v ruce nese černý sáček s výrobkem obsahujícím HHC. Má mít citrónovou příchuť. „Nikdo si mě nevšímal, vůbec se mě nikdo neptal. Jako kdybych tam nebyl,“ vylíčil figurant.

Tohle je podle odborníků právě ta snadná dostupnost, o které je v posledních týdnech řeč a nad kterou se od začátku pozastavují rodiče. „Já pracuji v nemocnici a když k nám děti přivezli, tak jsem z toho byla v šoku. Podle mě to není dobré, že je to tak dostupné na veřejném místě,“ okomentovala místní žena.

Souhlasí s ní i náš třináctiletý figurant Ondřej. S HHC nemá zkušenost ani on, ani žádný z jeho kamarádů. To, co v automatu koupil, nám poctivě odevzdal.

Tagy:
Karlovy Vary Hlavní zprávy figurant HHC návyková látka