Kdo je muž, který s Vaňkovou figuruje v kauze „bílý prášek“? Vlivná tvář ODS i večírkový rváč

Náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl (ODS)

Kauza brněnské primátorky Vaňkové

Na kontroverzní fotce s bílým práškem připomínajícím kokain se kromě brněnské primátorky Markéty Vaňkové objevil i její náměstek Robert Kerndl (oba ODS). Nejde o první kauzu, kterou musí představitel brněnské ODS vysvětlovat. Například letos v červnu se Kerndl na soukromém večírku popral se svým kolegou z koalice Filipem Chvátalem (KDU-ČSL). Ten si z incidentu odnesl dlahu na prostředníčku.

Podezřelá fotografie, na níž figuruje Vaňková a Kerndl, se začala šířit na sociálních sítích o víkendu. A proč je snímek tolik kontroverzní? Zachycuje totiž telefon s bílým práškem připomínajícím kokain. Zatímco nejdříve Vaňková tvrdila, že se jedná o fotomontáž, v pondělí večer už připustila, že by fotografie mohla být reálná.

Komunální politička dokonce uvedla, že je připravena rezignovat. V zákulisí se spekuluje o tom, že to byl právě Robert Kerndl, kdo Vaňkové výrazně pomohl vystoupat v hierarchii brněnské politiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondra: Nebudu primátorce dávat lekce. Nestalo se to na ministerstvu ani v pracovní době

Sám do ODS vstoupil v roce 2000. Od roku 2006 je zastupitelem Brna, od roku 2002 až do loňského podzimu byl také zastupitelem městské části Brno-střed a v období 2010 až 2014 rovněž figuroval v radě Brna-středu. Náměstkem primátorky je od roku 2018.

O Kerndlovi se mluví jako o velmi důležité postavě ODS. Kromě Vaňkové má 52letý komunální politik blízko i k ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi, který je společně s premiérem Petrem Fialou nejvýraznější tváří brněnských občanských demokratů. Byl to právě Blažek, v jehož advokátní kanceláři vykonávali Vaňková i Kerndl práci koncipientů.

V dubnu 2020 se začalo Kerndlovo jméno – společně s Vaňkovou i Blažkem – objevovat v médiích v souvislosti s údajným kupčením a manipulacemi s brněnským majetkem a braním milionových úplatků. Kerndla, Vaňkovou i Blažka podle médií vyšetřovala policie. Nikdo z nich však nebyl obviněn.

Znovu se brněnský náměstek zviditelnil letos v červnu, když se na soukromé oslavě narozenin na hradě Špilberk popral s brněnským radním Filipem Chvátalem. Lidovecký politik si z incidentu odnesl dlahu na prostředníčku. Oba aktéři sice fyzický spor přiznali, dál jej ale nechtěli komentovat. Potyčka prý vztahy v brněnské koalici nenarušila.

Tagy: