Testování ve firmách bylo nákladné a ne moc smysluplné, shodují se některé pojišťovny

K čemu bylo testování ve firmách?

Drahé a ne úplně smysluplné. Tak hodnotí některé menší zdravotní pojišťovny plošné testování ve firmách, které skončilo minulý týden. Jen za leden a část února stálo téměř tři a půl miliardy korun.

Elektrárny patří do kritické infrastruktury státu. I proto se v Dukovanech zaměstnanci dál testují. A i když je to dobrovolné, lidé mají zájem. „Je to kontrola mě a mé rodiny, a samozřejmě zaměstnanců i kolegů v práci,“ řekl jeden ze zaměstnanců. „Byla jsem s rodinou na jarních prázdninách v zahraničí, tak jsem cítila, že by asi bylo v pořádku nechat se otestovat,“ dodala další pracovnice.

Zdravotní pojišťovny mezitím sčítají výdaje. Tři a půl miliardy stálo testování na COVID-19 za leden a část února. Další miliardy vydaly loni, přičemž záchyt pozitivních případů ve firmách byl jen v řádu desetin procent.

„V loňském roce proplatila VZP více než sedm milionů samotestů prováděných ve firmách. Došlo k více než 14 tisícům pozitivních záchytů, což je zhruba 0,2 procenta z celkového počtu testů,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Některé pojišťovny dokonce spočítaly, kolik stálo odhalení jednoho pozitivního zaměstnance. „Na jednoho pozitivního to mohlo být až 300 tisíc korun,“ podotkl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich.

Ministerstvo zdravotnictví se hájí, že plošné testování smysl mělo. A s pojišťovnami už jedná o tom, aby pro každého hradily jeden preventivní PCR měsíčně. „O tom, jak to bude v následujících měsících, bude jednat vláda, proto to nebudeme komentovat,“ sdělil náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti).

Pojišťovny přiznávají, že jejich zdroje nejsou bezedné. „Pokud by náklady pokračovaly, bude třeba někde jinde náklady ušetřit,“ řekl Friedrich. Šéfka klubu hnutí ANO Alena Schillerová by i proto testování ukončila. „Podporujeme ukončení plošného testování a ukončení proplácení PCR testů,“ zdůraznila.

Zdravotní pojišťovny přispívaly firmám i živnostníkům na antigenní testy maximálně 60 korunami za test. Peníze šly z fondu prevence.

Tagy: