Efekt rozvolnění: Zájem o očkování prudce padá, ministerstvo hodlá trend zvrátit

Očkování proti covidu (ilustrační foto)

Vláda začala v posledních týdnech s rozsáhlým rozvolňováním protiepidemických opatření, což viditelně poznamenalo zájem Čechů o očkování či testování. Čísla nakažených v důsledku varianty omikron sice klesají, ale podle expertů to neznamená, že epidemie nemoci COVID-19 skončila. Počty hospitalizovaných jsou nadále velmi vysoké a pacientů vyžadujících intenzivní péči dokonce přibývá. Ministerstvo věří, že dokáže neočkované motivovat k vakcinaci i bez restrikcí.

Lidé se již nemusí prokazovat očkováním či proděláním nemoci v podstatě nikde a na konci pracovního týdne skončí také povinnost testování v zaměstnání.

„Veškeré změny v platnosti protiepidemických opatření jsou odvislé od aktuální epidemické situace a debat v rámci expertních skupin. Jejich finální podobu poté schvaluje Vláda ČR. Přesnou podobu tudíž nelze predikovat,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Rozvolnění má však dopad na účinnost doposud nejsilnějších zbraní v boji s covidem, tedy na testování a očkování. Vláda od svého nástupu především apeluje na odpovědnost jednotlivců. Čísla však ukazují, že to příliš efekt nemá.

Lidé například ztrácí motivaci pro testování. Ještě v úterý 1. února bylo provedeno přes 156 tisíc PCR testů, o dva týdny později, tedy v úterý 15. února, to bylo pouze necelých 80 tisíc.

Chabá proočkovanost

Podobný trend nastal také u očkování. Ještě v druhé polovině ledna bylo během jednoho dne vykázáno i přes 60 tisíc vyočkovaných dávek vakcíny. V minulém týdnu se očkovalo již pouze kolem 15 tisíc dávek denně. Toto pondělí to bylo přibližně 10 tisíc.

Česká republika je přitom daleko od toho, aby dosáhla proočkovanosti některých západních zemí, které mohou bez větších obav rozvolňovat. Plně očkovaných osob je u nás pouze necelých 64 % obyvatel a posilující dávku obdrželo asi 37 % občanů.

Ministerstvo zdravotnictví podle Jakoba ale nadále hledá cesty, jak očkovací strategii co nejvíce zefektivnit. „Ministerstvo zdravotnictví bude nadále pokračovat v obsahové a textové kampani. Naším cílem je motivovat občany, kteří jsou ve fázi rozočkování, k posilující třetí dávce, a také vyvracet dezinformace,“ sdělil Mluvčí.

„Spolu s ministerstvem vnitra hledáme způsob jak zmírnit napětí ve společnosti v souvislosti s častým šířením dezinformací o covidu. Cílem by mělo být zvýšení schopnosti občanů bránit se proti tomuto typu dezinformací. Do budoucna samozřejmě chystáme další informační kampaň směrem k očkování,“ doplnil Jakob pro CNN Prima NEWS.

Počet hospitalizovaných stoupá

Celou epidemii koronaviru doprovází zřejmý paradox. Pokud rostou čísla nakažených, zaznívají argumenty, že je důležité sledovat především čísla hospitalizovaných. Jenže když se křivka přírůstu nakažených zlomí a začne klesat, začínají mít lidé pocit, že máme epidemii za sebou a již vůbec nehledí, že právě čísla hospitalizovaných nadále rostou, což se děje právě i v tento moment.

V nemocnicích bylo v úterý 3 733 pacientů s potvrzeným koronavirem. V mezitýdenním srovnání sice ubylo téměř 200 hospitalizací, ale počet pacientů v těžkém stavu naopak za stejnou dobu stoupl o 33 na celkových 272. Oproti předchozím vlnám přináší omikron rovněž rekordní množství hospitalizovaných dětí.

Hospitalizace, říjen 2021 - únor 2022 (Delta vs. Omikron) Díky Lenka Přibylová za rady a postřehy

Posted by Visualito on Monday, February 14, 2022

Někteří odborníci proto před předání veškeré odpovědnosti lidem varují. „Budovat odpovědnost ostatních tím, že se vlastní odpovědnosti zřekneme. Zajímavé. Země, kde jsou lidé odpovědní, např. Skandinávie, mají především velkou důvěru ve stát, že se o ně v nouzi postará. Proto lidé odpovědně dodržují doporučení státu, protože mu důvěřují,“ uvedl na Twitteru biochemik Jan Trnka.

WHO: Není vhodná doba pro rozvolnění

Světová zdravotnická organizace (WHO) se v úterý vyslovila proti rozvolňování covidových opatření ve východní Evropě, kam se přesouvá pandemická vlna způsobená nakažlivější variantou omikron. Vlády v této části kontinentu by podle ní měly zvýšit proočkovanost obyvatel.

„Tváří v tvář přívalové vlně omikronu a vzhledem k tomu, že (varianta) delta je na východě stále ještě široce přítomná, není tato znepokojivá situace okamžikem, kdy by se měla rušit opatření, o kterých víme, že fungují,“ uvedl podle agentury Reuters šéf evropské sekce WHO Hans Kluge.

Vyjádření přichází v době, kdy několik evropských zemí včetně České republiky, Polska, Slovenska či Rakouska oznámilo, že příští měsíc zmírní restrikce spojené s koronavirem, pokud budou denní počty nově infikovaných nadále klesat.

Tagy: