Testováním koronavirus do kouta nezaženeme. Školy je lepší krátkodobě uzavřít, říká Vondrák

Děti ve školách zkoušejí antigenní testy.

Ivo Vondrák o uzavření škol

V Moravskoslezském kraji jsou největším zdrojem nákazy covidu děti, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hejtman tohoto kraje Ivo Vondrák (ANO). Zpomalit šíření nákazy by podle něj proto mohlo krátkodobé uzavření škol. „Testováním nezaženeme koronavirus do kouta. Uzavřením škol na týden či dva však můžeme předejít tomu, že by se za pár měsíců uzavřely dlouhodobě,“ uvedl Vondrák.

Ve čtvrtek testy v Česku potvrdily 8 419 nových případů onemocnění COVID-19. Jde o třetí nejvyšší denní nárůst od konce března. Nejhorší epidemická situace je i nadále na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji bylo za posledních sedm dní diagnostikováno téměř 719 případů na 100 tisíc obyvatel a v sousedním Moravskoslezském kraji 641. „Čísla, která mám na stole, potvrzují, že školy jsou největším zdrojem nákazy u nás v kraji,“ uvedl hejtman tohoto kraje Ivo Vondrák ve vysílání CNN Prima NEWS.

Omezit šíření nákazy by podle něj mohlo krátkodobé uzavření škol. S tímto nápadem jako první přišel ředitel Ústavu molekulární a transplantační medicíny a člen poradního týmu koalice Spolu Marián Hajdúch. Podle něj je na zvážení, zda by nebylo lepší nechat děti na dva týdny doma a poté je poslat s negativním testem zpět do školy. Podobně to vidí také Vondrák.

„Na stole mám čerstvá data, která mi zpracovává krajská hygienická stanice, kdy sledujeme, jak narůstá počet karantén na školách. Ukázalo se, že týden prázdnin, který jsme tu měli ve druhé polovině října, v podstatě vedl k tomu, že se snížil počet karantén o tisíc. Epidemie skutečně přibrzdila,“ řekl Vondrák.

„Nemůžeme si dělat iluze, že zastavíme epidemii tím, že budeme testovat. Ano, musíme udělat maximum, ale domnívám se, že testováním nezaženeme koronavirus do kouta. Je třeba se dívat na opatření v širším pohledu,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje. Podle něj je stále problém, že lidé nedodržují vyhlášená omezení. „Někdy jsem až frustrovaný z toho, jak to někteří lidé berou na lehkou váhu,“ doplnil s tím, že v jeho kraji za posledních sedm dnů zemřelo 53 lidí s covidem.

„Musíme hledat řešení – a to je podle mě očkování těch, kteří jsou ve styku s mladými. Právě mladí, kteří se nemohou proočkovat, jsou šiřiteli nákazy,“ zdůraznil.

Gazdík označil nápad za nesmyslný

Podle něj proto návrh Hajdúcha není zcestný. „Pana Hajdúcha znám a přikláním se k jeho odbornému názoru. Toto už nemůže být o politickém rozhodnutí. My se nacházíme v jakémsi vysoce rizikovém stavu a musíme si říct, že je lepší zavřít na týden či dva školy, a zabránit tak tomu, že za pár měsíců budeme muset uzavřít všechny na delší dobu,“ uvedl.

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík však ve vysílání CNN Prima NEWS označil tento nápad za nesmyslný. „Školy a žáci v minulých vlnách trpěli nejvíc ze zemí EU, zavřít školy v této situaci je nesmysl. K takovému řešení by se mělo přistoupit až v úplně nejhorší situaci, kterou si ani nedokážu představit. Do té doby by se měla uplatňovat lokální řešení, tedy testování a zrychlení hygieny,“ okomentoval Gazdík Vondrákův návrh.

Nevěří prý tomu, že by se uzavírka týkala jen 14 dnů. „Ten pokus tu byl loni a nakonec to dopadlo tak, že školy byly uzavřené víc než tři měsíce,“ dodal.

Tagy: