Těžká apokalypsa, líčí trenér. Herní komunita pro něj a další oběti povodní vybrala sto tisíc

Iniciativa českých herních týmů přináší radost v neveselém období. Zástupci esportových klubů Brute, Sinners a Sampi uspořádali charitativní livestream, během něhož vybrali přes 100 tisíc korun na pomoc lidem zasaženým povodněmi. Přírodní živel zasáhl i obec, ve které žije trenér Brute Dominik Hanus. „Je to tu těžká apokalypsa. Naše vesnice je masivně zdevastovaná,“ popisoval Hanus během speciálního vysílání, jak to vypadá v Mikulovicích na Jesenicku. Velmi ocenil pomoc herní komunity a dobrovolníků pomáhajících na místě.

Přední české týmy Brute, Sampi a Sinners daly dohromady své síly a začaly hledat cestu, jak podpořit oblasti, které v polovině září zasáhly povodně. Impulz přišel od Pavla Dvořáka, šéfa týmu Brute, jehož hráčů, zaměstnanců a partnerů se velká voda přímo dotkla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jste krysa v toxickém korporátu. Česká hra si utahuje z pracovního prostředí velkých firem

„Dneska už je to lepší, práce není tolik. Už jsme se trochu uklidnili, že nám nejde o život,“ přiznal ve vysílání Dominik Hanus alias Speedy, který v týmu Brute působí jako kouč League of Legends týmu. „Trhali jsme kuchyň. Každý den se vzbudíš a jdeš něco dělat,“ dodal.

S rodinou bydlí v Mikulovicích na Jesenicku a řeka Bělá teče jen ulici od jeho domu. Po intenzivních deštích v polovině září si ale vytvořila další koryto, které zasáhlo i Hanusův dům. Ten je sice na malém kopečku, ale hladina řeky se zvedla natolik, že voda byla až pod okny domu.

Vesnice je zdevastovaná

„Když hlásili povodně, byli jsme ve schíze, že budeme pytlovat. Ale nikdo nečekal, že voda dojde až sem,“ řekl mladý trenér a vysvětlil, že po povodních v roce 1997 došlo k úpravě toku řeky. V dalších letech byla obec díky tomu chráněná před velkou vodou, jenže letošní povodeň se nezastavila před ničím.

Hanus během charitativního livestreamu vyzdvihl pomoc neznámých dobrovolníků, kteří neváhali a vyrazili na pomoc do zaplavených oblastí. Do Mikulovic tak přijížděli lidé z různých částí republiky. Vedle toho se ale objevily i případy rabování.

Velká voda už sice opadla a lidem nehrozí bezprostřední nebezpečí. Jenže následky povodní se budou odklízet ještě dlouhou dobu. Podle Hanuse se proto hodí každá ruka, která pomůže v odklízení bahna.

„Naše vesnice je masivně zdevastovaná, chybí jí půlka a nemáme mosty. Je tu těžká apokalypsa,“ líčil trenér Brute. „Co se týče plynu a horké vody, řekli nám, že budeme rádi, když to bude do Vánoc,“ doplnil.

Sám přiznává, že už má všeho dost. Od chmurných myšlenek ho dokáže odvést jeho oblíbená videohra League of Legends. V říjnu by měl trénovat své parťáky a hnát je za úspěchem v domácí lize Hitpoint Winter. Během vysílání ale nemohl potvrdit, jestli toho bude schopný.

„Už se těším, až zase budu hrát League of Legends a naskočíme do toho. Ale jde také o to, jak nám bude fungovat elektřina. Dvě hodiny jde a pak zase nejde,“ popsal.

Domácí esportová komunita se v případě tragických událostí umí spojit. Ukázala to již před dvěma lety projektem #EsportsForUkraine. Přední domácí kluby se nyní znovu spojily a vytvořily platformu Esport pomáhá, na níž si kterákoliv organizace nebo jiný herní subjekt může vytvořit vlastní dobročinnou sbírku.

Rivalita šla stranou

Vybraná částka 100 tisíc korun pro oběti povodní předčila očekávání organizátorů. „Celá akce vznikla rychle, takže jsme měli nižší očekávání. O to příjemnější překvapení je, že se nám podařilo vybrat takhle hezkou částku,“ řekl šéf týmu Sinners Milan Hýbl pro CNN Prima NEWS.

„Esportová komunita je skvělá a když je potřeba, dává rivalitu stranou, zapojí se a pomůže, jak to jen jde,“ poznamenal Hýbl.

Týmy do akce zapojily i své influencery a ambasadory, aby iniciativa Esport pomáhá měla co největší zásah. Ze všech jmen ale šéf Sinners vyzdvihl populárního streamera Damiena Danteho, jenž v internetovém prostoru vystupuje pod přezdívkou DeeThane. Už v minulosti zorganizoval několik charitativních streamů na podporu útulků, hendikepovaných či dětí trpících vzácnými chorobami.

„DeeThane do toho dal opravdu maximum a během asi dvou dnů připravil super funkční stream, který měl vše, co jsme potřebovali,“ ocenil Hýbl.

Jediným streamem ale akce nekončí. Do sbírky pro oběti povodní může i nadále přispět kdokoliv. K iniciativě se mohou přidat další streameři či herní týmy a naplánovat vlastní charitativní vysílání.

„Na příští příležitost už máme vše připravené. Vyzývám všechny kluby a další esport subjekty, aby využili záštitu Esport pomáhá, kdykoliv budou mít jakýkoliv nápad na sbírku nebo budou chtít komukoliv pomoci,“ dodal Hýbl.

S pozitivní zprávou o víkendu přišel i v úvodu zmíněný Hanus. Ačkoliv bude ještě dlouhé měsíce trvat, než dojde k úplné obnově jeho bydliště v Mikulovicích, je připravený trénovat své League of Legends svěřence v zimní lize Hitpoint Winter.

VIDEO: Jak se hraje jedna z nejpopulárnějších her současnosti League of Legends?

Tagy: