Fanouškovská edice stále žije a tablety mají AI tlačítko. Vyzkoušeli jsme novinky Samsungu

Vlajková řada za dostupnější a přijatelnější cenu. Samsung představil novou řadu Galaxy S24 FE. Telefon navazuje na klíčová zařízení jihokorejské firmy a chce přinést inteligenci do kapes dalších uživatelů. Vedle toho Samsung na prezentaci pro novináře ukázal i nové tablety Galaxy Tab S10+ a Ultra, s nimiž se vydává do boje proti notebookům. Všechna zařízení jsme si mohli krátce prohlédnout a vyzkoušet.

S fanouškovskou edicí, v níž spočívá význam zkratky FE, přišel Samsung před čtyřmi lety. Původně tento model vznikl na popud fanoušků jihokorejské značky a Samsung tím chtěl uspokojit volání po telefonu z nejvyšší řady, který bude mít přijatelnou cenu. V minulosti se však několikrát spekulovalo, že firma přestane tyto telefony vyrábět.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vše, co chcete vědět o novinkách Applu. Uživatelé nemají mnoho důvodů kupovat si iPhone 16

To se však nikdy nestalo a nyní Samsung na trh uvádí Galaxy S24 FE. V porovnání s předchůdcem S23 FE má novinka dvakrát vyšší výkon a zároveň se dočkala většího displeje. Ten se zvětšil o 0,3“ palce a nyní má telefon 6,7palcový displej s frekvencí až 120 Hz.

Fotoaparát S24 FE se opírá o tři snímače: hlavní s 50 megapixely, ultraširoký s 12 megapixely a osmimegapixelovým teleobjektivem. Přední fotoaparát má rozlišení 10 megapixelů. Fotoaparát je tak srovnatelný s tím, který se nachází v základním modelu S24.

GALERIE: Nová řada Samsung S24 FE

Na rozdíl od základního modelu ale verze FE dostala větší baterii o 700 mAh, celkově má tedy 4700 mAh. Telefon je k dispozici s operační pamětí 8 GB a zákazníci si mohou vybírat ze 128GB nebo 256GB uložiště.

Největší důraz Samsung klade opět na umělou inteligenci. Svou Galaxy AI představil na počátku letošního roku při odhalení nové řady Galaxy S24, postupně tyto funkce dostává i do starších řad Galaxy S23.

V S24 FE je k dispozici sada klasických AI funkcí, která si ještě neporadí s češtinou: simultánní překlad hovorů, tlumočník a asistent přepisu mluveného slova do textové podoby. V českém jazyce jsou ale dostupné funkce Zakroužkuj a vyhledej, AI úprava fotografií, AI kreslení, textové asistenty, které pomáhají s generováním e-mailů, zpráv nebo příspěvků na sociální sítě, a také AI úpravy videa či generování tapet podle klíčových slov.

Samsung dále umožňuje využívat i jen služby, které lokálně běží přímo na telefonu a neodesílají se na vzdálený server.

Novou funkcí Galaxy AI je pomocník pro řešení matematických či slovních úloh nebo diagramů. Umělá inteligence nabídne správné řešení a navíc přidá vysvětlení jednotlivých kroků.

Cenovka Samsungu Galaxy S24 FE s 128GB uložištěm je 18 999 Kč, model s 256 GB je o tisícovku dražší. Telefony jsou k dispozici ve čtyřech barevných provedeních: černá, modrá, zelená a žlutá.

Korejský výrobce telefonů myslí také na hráče a u modelu S24 FE upravil a zvětšil chlazení. Procesor Exynos 2400e zaručuje kompatibilitu s technologií ray tracing.

Tablet používejte místo notebooku

Na umělou inteligenci sází Samsung i u svých nových tabletů. Řada Galaxy Tab S10 je prvním svého druhu, která bude využívat Galaxy AI. Na trh přichází dvojice modelů: Tab S10+ a Tab S10 Ultra.

Jejich dominantou jsou displeje o velikosti 12,4 palce, respektive 14,6 palce. Dále zaujme i jejich tloušťka, která je u verze Ultra 5,4 milimetru, Plus má 5,6 milimetru. Obě zařízení jsou tedy velmi tenká, v porovnání s předchozí řadou Tab S9 se oba tablety zmenšily o jeden milimetr.

GALERIE: Nová řada tabletů Samsung Galaxy Tab S10+ a Ultra

Oba modely využívají umělou inteligenci, kterou uživatelé znají z telefonů řady S24 nebo skládaček Z Flip 6 a Z Fold 6.

Nechybí přepis hlasových poznámek do textu, shrnutí webových stránek a poznámek, formátování poznámek, asistent kreslení či Zakroužkuj a vyhledej. Stejně jako u telefonů ale platí, že přepis zvukového záznamu do textu nefunguje u českého jazyka. U Samsungu zatím mají prioritu jiné regiony a státy.

Novinkou jsou asistenti pro psaní rukou. Součástí tabletu je totiž také pero S Pen. Díky němu si uživatelé mohou psát poznámky ručně, ale kolikrát ruka ujede a písmenka nebo slova nejsou v rovině. Umělá inteligence tyto poznámky umí opravit a narovnat. Dalším pomocníkem je převod ručně psaných matematických příkladů či rovnic do digitální podoby.

Galaxy AI dále poradí i s výpočtem, ale tato funkce přijde až s aktualizací v listopadu 2024.

Postoj, že to Samsung s umělou inteligencí myslí vážně, potvrzuje i zcela nové tlačítko, které se objeví u ochranného krytu s klávesnicí. Takzvané Galaxy AI Key má urychlit přístup k funkcím umělé inteligence.

Po prvním stisknutí si uživatel nejprve musí nastavit preferovaného AI asistenta. Na výběr je Bixby a Google Gemini. Poté při každém stisku klávesy vyjede v pravé části obrazovky asistent, do nějž lze zadávat příkazy.

Umělá inteligence zabírá třetinu obrazovky, tudíž se dá v klidu pracovat i s ostatními aplikacemi. Pokud by uživatel používal dvě aplikace, které by měl rozdělené na obrazovce, tak se po stisknutí AI tlačítka otevře ještě třetí okno s umělou inteligencí.

Každý model tabletů se nabízí ve dvou variantách s Wi-Fi modulem a poté ještě s 5G modulem. Cena Galaxy Tab S10+ začíná na 27 999 Kč. Zařízení se prodává s operační pamětí 12 GB a uložištěm 256 GB nebo 512 GB.

Větší model Tab S10 Ultra má cenovku od 32 999 Kč a je k dispozici také s 12 GB RAM a uložištěm 256 GB nebo 512 GB. Pouze varianta s Wi-Fi modulem je k dispozici také s 16 GB RAM a 1TB uložištěm.

Specifikace telefonu Galaxy S24 FE:

  • Procesor: Exynos 2400e
  • Displej: 6,7" Dynamic AMOLED 2X
  • Fotoaparát: 50 MPx + ultraširoký 12 MPx + teleobjektiv 8 MPx, přední fotoaparát: 10 MPx
  • Paměť: 8 GB RAM, uložiště 128 GB, 256 GB nebo 512 GB
  • Baterie: 4700 mAh
  • Operační systém: Android

Specifikace tabletu Galaxy Tab S10+:

  • Procesor: MediaTek Dimensity 9300+
  • Displej: 12,4" Dynamic AMOLED 2X
  • Fotoaparát: 13 MPx + ultraširoký 8 MPx, přední fotoaparát 12 MPx
  • Paměť: 12 GB RAM, uložiště 256 GB nebo 512 GB, s microSD kartou až 1,5 TB
  • Baterie: 10 090 mAh
  • Operační systém: Android

Specifikace tabletu Galaxy Tab S10 Ultra:

  • Procesor: MediaTek Dimensity 9300+
  • Displej: 14,6" Dynamic AMOLED 2X
  • Fotoaparát: 13 MPx + ultraširoký 8 MPx, přední fotoaparát 12 MPx
  • Paměť: 12 GB RAM + uložiště 256 GB nebo 512 GB, nebo 16 GB RAM + 1 TB
  • Baterie: 11 200 mAh
  • Operační systém: Android

Tagy: