Ukrajinci měli zaútočit na území Ruska, obsadili tři vesnice, tvrdí zdroje. Kyjev to nepotvrdil

Ukrajinští vojáci

Útok Ukrajinců na Rusko

Ukrajinským jednotkám, které v úterý pronikly do ruské Kurské oblasti, se podařilo uchytit v příhraničí a obsadily tři vesnice, uvedl podle webu Meduza telegramový kanál Rybar, jenž je blízký ruské armádě. Ruské ministerstvo obrany později během středy podle agentury Interfax sdělilo, že boje poblíž hranic pokračují. Tyto informace nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Kyjev se dosud k ruským tvrzením ohledně údajného průniku ukrajinských sil do Kurské oblasti oficiálně nevyjádřil.

„Nepřátelské jednotky obsadily obce Nikolajevo-Darjino, Darjino a Sverdlikovo,“ uvedl proválečný kanál Rybar v noci na středu. Kromě toho podle něj zřejmě pokračovaly boje v obcích Gončarovka a Olešňa. Celkem na území Kurské oblasti proniklo až 400 vojáků ukrajinských ozbrojených sil a podél hranice je soustředěno až dva tisíce dalších, tvrdí Rybar. Některé další ruské kanály uváděly, že boje pokračují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Válka má milion obětí, spící Evropu to nevzbudilo, lituje adept na ministra kultury Ukrajiny

Před středečním polednem SELČ to sdělilo také ruské ministerstvo obrany. „Operace ke zničení jednotek ukrajinských ozbrojených sil pokračuje,“ uvedl ruský resort, jenž dále sdělil, že ruští vojáci nedovolili těm ukrajinským postoupit hlouběji do Kurské oblasti. Ministerstvo podle Interfaxu také tvrdilo, že ukrajinské ztráty činí až 260 lidí a desítky kusů vojenské techniky. O svých ztrátách neinformuje, tvrzení není možné nezávisle ověřit.

Gubernátor Alexej Smirnov ráno na Telegramu napsal, že jím vedený region poslední den odolává ukrajinským útokům a pobídl obyvatele, aby ve zdravotnických zařízeních darovali krev. Později napsal, že v noci o situaci v Kurské oblasti informoval prezidenta Vladimira Putina. „Situace v oblasti je pod kontrolou,“ tvrdil ve středu činitel, podle něhož ale úřady zároveň některé obyvatele z příhraničních obcí evakuovaly.

Podle webu Meduza gubernátor dříve informoval o dvou nočních útocích ukrajinských dronů na oblast, přičemž jeden úder zasáhl sanitku. O život podle něj přišel řidič a zdravotník. Celkem během bojů, které propukly v úterý, zahynulo pět lidí, dvě desítky byly zraněny, citoval ruské představitele Reuters. Protivzdušná obrana podle Smirnova v noci sestřelila čtyři ukrajinské rakety a tři bezpilotní letouny nad regionem. Ruské ministerstvo obrany ráno uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila nad Kurskou oblastí čtyři drony.

O údajném průniku ukrajinských vojáků do ruského regionu, který sousedí s ukrajinskou Sumskou oblastí, informovaly v úterý ruské úřady – regionální činitelé, tajná služba FSB a ministerstvo obrany. V některých momentech tvrdily, že útok odrazily. Například ministerstvo obrany ale podle webu BBC následně v prohlášení pasáž o stažení ukrajinských bojovníků vypustilo. Kyjev se k ruským tvrzením oficiálně nevyjádřil, ale podle úterního vyjádření ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Rusové neměli hranici pod kontrolou.

U hranic, kde se odehrávají boje, se nachází také ruské město Sudža, kde je poslední funkční tranzitní bod pro vývoz ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu, podotkl Reuters.

ISW: Ruská tvrzení se nedají ověřit

Ukrajina se brání už třetím rokem rozsáhlé ruské vojenské agresi. Během války se hranice do Ruska v Kurské a Belgorodské oblasti opakovaně pokoušely prorazit Rusy tvořené formace Ruský dobrovolnický sbor, Legie Svoboda Rusku a Sibiřský prapor, které bojují na straně Ukrajiny, poznamenal dříve server Meduza.

Americký Institut pro studium války (ISW) ve své poslední analýze o vývoji bojů uvádí, že řadu ruských tvrzení nemohl ověřit. „Geolokalizované záběry zveřejněné v úterý ukazují poškozená a opuštěná obrněná vozidla zhruba sedm kilometrů severně od mezinárodní hranice, západně od obce Ljubimovka v Kurské oblasti. Ruské zdroje tvrdily, že záběry ukazují ukrajinská vozidla, ale ISW nemůže potvrdit, zda jsou tato obrněná vozidla ruská, ukrajinská nebo obojí,“ uvedl institut.

ISW také poznamenal, že neobjevil důkazy, které by podpořily tvrzení některých ruských zdrojů, že se do přeshraničního průniku zapojili vedle ukrajinských vojáků členové Ruského dobrovolnického sboru. Legie Svoboda Rusku situaci odmítla komentovat. Někteří ruští vojenští blogeři podle ISW útoky označili jako „neúspěšné“ nebo jako „mediální trik“. Několik jich uvedlo, že ukrajinské ozbrojené síly se tak možná pokoušejí odklonit ruské vojáky ze sousední ukrajinské Charkovské oblasti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ruská armáda je schopná jen banálních útoků, řekl Just. Popsal, do čeho Kreml investuje

Tagy: