Zázraky se stále dějí. Hasiči v Turecku zachránili další malé děti, v sutinách byly 5 dní

V Turecku stále nacházejí v sutinách domů po zemětřesení živé lidi. V Gaziantepu v sobotu vyprostili dívenku, která v troskách strávila 132 hodin. Bilance katastrofy v Turecku a Sýrii už přesáhla 25 tisíc obětí.

Zázraky se dějí. I pět dní po zemětřesení, i přes mrazy, které v oblasti v noci vládnou, záchranáři stále nacházejí živé. Jedna dívenka přežila pod sutinami v Gazientepu, tedy v epicentru zemětřesení, neuvěřitelných 132 hodin, více než pět dní.

ČTĚTE TAKÉ: Svérázné dary pro vdovy po padlých Rusech. Místo peněz dostaly kožichy, přesto děkovaly

V rozvalinách hasiči našli i živého malého chlapce. Izraelské týmy ho našly ve městě Kahramanmaraş. Na záchranu čekal dlouhých 120 hodin. „Vytáhli jsme malé dítě, je mu devět let,“ popsal izraelský záchranář. I nález tohoto dítěte byl pro záchranáře zábleskem naděje, většinou totiž nacházejí už jen mrtvé.

Někde hrozí, že brzy nebude na hřbitovech místo pro další oběti. Jinde už je rozšiřují. „Pomáháme si v těžké situaci. Požádali mě o půdu, aby na ní mohli pohřbívat, tak jsem jim ji poskytl,“ sdělil majitel pozemků v Sýrii Mohammed al-Dayen.

Domy byly pro oblast nevhodné

Zemětřesení rozechvělo Turecko a Sýrii v pondělí brzy ráno. Země se hnula o několik metrů. V místě se střetávají dvě tektonické desky. „Při takovém zemětřesení jsou takové jevy poměrně běžné. Obrovská katastrofa je způsobená i lidským faktorem,“ říká geolog z Ústavu struktury a mechaniky hornin Akademie věd Jan Blahůt.

Ukazuje se ale, že v místě byly vystavěny domy, které byly pro seismicky aktivní oblast nevhodné, a proto došlo k tak velkým ztrátám na životech. Bohužel z oblasti přicházejí i zprávy o rabování.

„Přijali jsme zákon o nouzovém stavu, aby zloději nevyužívali zemětřesení. Náš národ se nikdy neuchýlí k hříchu. Kdyby si o ty věci majitelům obchodů řekli, dali by jim je,“ sdělil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tagy: