Popravě vrahů v Afghánistánu přihlížely tisíce lidí. Rodiny obětí dostaly šanci udělit milost

Tálibánské úřady ve čtvrtek veřejně popravily dva muže odsouzené za vraždu. Před davem tisíců diváků jim bojovníci hnutí prostřelili záda. Na místě byli přítomni také rodinní příslušníci odsouzených, kteří odmítli nabídku udělit vrahům milost. Od roku 2021, kdy se tálibánští teroristé v Afghánistánu opět chopili moci, v zemi platí přísný výklad muslimského práva šaría, včetně známého „oko za oko“.

Oba muži byli popraveni ve městě Ghazní, a to několika výstřely do zad. Úředník nejvyššího soudu Atiqullah Darwish nejdříve nahlas přečetl rozsudek smrti podepsaný nejvyšším vůdcem Tálibánu Hibatulláhem Achúndzádou, informuje britský Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ zprávu CNN: Izraelci pálili na humanitární konvoj. OSN zastavila pomoc, v Gaze reálně hrozí hladomor

Na stadionu se shromáždily tisíce lidí, aby popravě přihlížely. Přítomny byly i rodiny obětí odsouzených mužů. Darwish jim dal možnost odsouzeným na poslední chvíli udělit milost. Jejich příbuzní ale tuto nabídku odmítli.

Od roku 2021, kdy se Tálibán v Afghánistánu chopil moci, teroristická organizace zavedla přísný výklad islámského práva šaría. Achúndzáda v roce 2022 nařídil soudcům, aby plně uplatňovali všechny aspekty islámského práva, a to včetně trestů „oko za oko“.

Šaría funguje jako životní kodex pro muslimy na celém světě a nabízí návod v otázkách, jako je trestná činnost či finance. Výklady se však liší podle místních zvyklostí, kultury a náboženských směrů. Učenci Tálibánu v Afghánistánu používají jeden z nejextrémnějších výkladů zákoníku, včetně trestů smrti a tělesných trestů, které většina moderních muslimských států používá jen zřídka.

Během první vlády Tálibánu v letech 1996 až 2001 byly veřejné popravy běžné. Předpokládá se, že čtvrteční popravy byly třetí a čtvrtou od doby, co se organizace v zemi opět chopila moci. První dva odsouzení k smrti byli rovněž zastřeleni za vraždu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Izraelský voják se natáčel, když vyhodil mešitu do povětří

Tagy: