Izraelská sabotáž v Íránu? Útočníci ochromili plynovody, úder byl bleskový, tvrdí experti

Sabotéři museli oblast útoku perfektně znát, kolem plynovodů totiž neustále chodí stráže. Tak komentoval list The New York Times pravděpodobnou koordinovanou sabotáž v Íránu, při které měl Izrael ochromit dva plynovody. Výpadek se v týdnu dotkl milionů lidí hned v pěti provinciích.

Izrael a Írán spolu vedou roky delegovanou válku. Teherán čelí podezření, že podporoval Hamás při přípravě teroristického útoku na Izrael 7. října. Tel Aviv je zase dlouhodobě spojován s útoky na íránské vědce nebo kritickou íránskou infrastrukturu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Situace na Blízkém východě eskaluje. Izrael odpálil plynovody v Íránu

K významné eskalaci stínové války mezi oběma blízkovýchodními zeměmi mělo dojít tento týden. List The New York Times s odkazem na západní představitele napsal, že Izrael údajně stál za sabotáží dvou íránských plynovodů.

„Plánem nepřítele bylo v zimě zcela přerušit dodávky plynu do několika hlavních měst a provincií v naší zemi,“ řekl v pátek íránský ministr ropného průmyslu Džavád Ovdží médiím. Roli Izraele nezmínil.

Exploze přerušila dodávky plynu do pěti íránských provincií a ovlivnila miliony lidí, protože Írán si většinu plynu nechává pro domácí spotřebu. Lidé v blízkosti výbuchu si prý mysleli, že vedle nich dopadla bomba. I když byla sabotáž pro Írán ochromující, měla podle expertů symbolický charakter.

„Jeden ze západních představitelů uvedl, že úder byl do značné míry symbolický, způsobil minimální škody a dal se snadno napravit, ale vyslal signál, že Izrael může způsobit značné škody,“ napsal list Times of Israel, který ale nespecifikoval, jestli Izrael skutečně za sabotáží stál.

Jak k útoku došlo?

Web The New York Times upozornil, že sabotéři museli oblast útoku perfektně znát, protože věděli, kde přesně plynovody ochromit. Došlo navíc k několika koordinovaným útokům v různých částech plynovodů. Velkým otazníkem je také načasování útoku.

Vojenský analytik spojený s Íránskými revolučními gardami prozradil, že hlavní íránské plynovody, které přepravují plyn na obrovské vzdálenosti přes hory, pouště a venkovská pole, jsou hlídány strážemi na stanovištích po celé délce potrubí. Strážci podle něj kontrolují své oblasti každých několik hodin.

To znamená, že sabotéři museli vědět o krátkých intervalech, při kterých plynovody zůstaly bez ostrahy. Zatím není jasné, jestli útočníci použili drony, anebo výbušninu přidělali přímo na potrubí.

Tagy: