Tisícům lidí hrozí odpojení od plynu a elektřiny. Na změnu dodavatele mají poslední týden

Ceny energií nadále rostou, pro některé dodavatele je to likvidační

Tisícům lidí v režimu DPI hrozí, že se z nich stanou černí odběratelé

Někteří lidé stále odebírají energie v režimu dodavatele poslední instance. Takové domácnosti ve většině případů mají už jenom poslední týden na to, aby se přihlásili k novému poskytovateli. Pokud to neudělají, mohou se ocitnout na seznamu černých odběratelů a nakonec úplně bez elektřiny či plynu.

Osmnáct tisíc odběratelů si zatím nevyřešilo přechod od dodavatele poslední instance (DPI). „U ČEZ zůstává v režimu DPI zhruba 5 500 klientů. Z toho tisíc jsou podnikatelé, u nichž můžeme předpokládat, že některá odběrná místa už nefungují,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

„Pražská energetika má zhruba 400 odběrných míst stále v režimu DPI. Je to mix různých případů,“ řekl mluvčí společnosti PRE Karel Hanzelka s tím, že jde například o byty, které jsou prázdné či určené k pronájmu zahraničním turistům.

Pokud majitelé bytů svou situaci rychle nevyřeší, mohou se ocitnout na seznamu černých odběratelů a zároveň bez elektřiny či plynu. Ze zákona je totiž dodavatel poslední instance záchranná síť, která funguje maximálně půl roku.

„Pokud by si člověk do té doby nesehnal nového dodavatele, dopustil by se neoprávněného odběru,“ zdůraznil mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort s tím, že to obvykle vede k odpojení odběrného místa.

Do kdy přesně mají lidé čas, závisí na tom, u kterého dodavatele byli původně. Většina lhůt uplyne v půlce dubna. Čekat na poslední chvíli se ale prý nevyplatí. „Přechod mezi dodavateli zabere zhruba deset pracovních dnů. Pokud je někdo stále u DPI, má několik posledních dní na to, aby si našel nového dodavatele,“ řekl Kebort.

Společnost PRE se chystá klienty odpojovat. „V první řadě to budou ti, kteří nekomunikují a neplatí,“ upřesnil Hanzelka. Kromě odstřižení od plynu a elektřiny ale takové klienty vytrestá ještě jedna věc –⁠ opětovné připojení k sítím stojí několik tisíc a třeba v případě plynu může trvat až měsíc.

Tagy: