Tlustý: Vláda je loajální s Ukrajinou, Bruselem, kdekým. O českého občana se nezajímá

Vlastimil Tlustý

Co Čech, to politik! (607)

Exministr financí Vlastimil Tlustý se ve vysílání CNN Prima NEWS znovu ostře vymezil vůči vládní koalici. Podle bývalého člena ODS, který se v roce 2009 podílel na pádu vlády Mirka Topolánka, kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) podřizuje svou politiku zájmům Evropské unie či Ukrajiny a dostatečně nemyslí na české občany. Pětikoalice kritiku podobného ražení dlouhodobě odmítá.

Hnutí ANO začíná mít podle posledních průzkumů převahu nad koalicí Spolu. Obzvlášť slábne podpora TOP 09 a lidovců, kterým volební modely často přisuzují podporu pod hranicí pěti procent.

„Podpora Andreje Babiše plyne z toho, že za jeho vlády byly udělány astronomické dluhy. Stamiliardy byly rozdány lidem, kteří nepochopili, že je mají na dluh a budou je muset splatit. Je to začarovaný kruh a občané z něj vidí pouze kousek. Způsobilo to vysokou inflaci. Babišova vláda zasela bodlák a Fialova vláda to umocnila,“ řekl Tlustý v pořadu Co Čech, to politik!

Současnou vládu nijak nešetřil ani někdejší předseda Zelených Matěj Stropnický: „Pokud má opozice po pěti měsících takové preference, tak vláda vládne špatně. I když kabinety vedou boje s inflací častěji než boje s pandemií, současná vláda na to není připravená. Nic nedělá, od toho se ty preference odrážejí.“

Příspěvek na školní pomůcky

Stropnický, který vykonával funkci poradce tehdejší ministryně práce Jany Maláčové v předešlé vládě, mimo jiné kritizoval způsob vyplácení příspěvků pro potřebné. Podle něj je totiž administrativa zbytečně složitá a plánování zpožděné.

„Lidi potřebují peníze hned, když chodí ČEZ s účty. Ne před komunálními volbami,“ prohlásil. Narážel tím na plán vlády v srpnu vyplatit jednorázový příspěvek v podobě 5 000 korun na dítě do 18 let pro domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého. Současný šéf resortu práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) srpnový termín vysvětluje tím, aby rodiče mohli pokrýt výdaje spojené se začátkem školního roku.

Adresná, nebo celoplošná pomoc?

Zmíněný příspěvek se nepozdává opozičním politikům i některým ekonomům, který jej považují za příliš plošný a proinflační. K tomuto názoru se přihlásil i Tlustý. „Naprosté zoufalství. Zase je to na dluh, sami to přitom u Babiše kritizovali. Ten s velkými dluhy začal, tahle vláda v tom pokračuje,“ sdělil.

V souvislosti s energetickou krizí pak Tlustý obvinil vládu, že nemyslí na zájmy svých vlastních občanů. „Vítězí loajalita s Bruselem, Ukrajinou a kdekým, jenom ne s českým občanem, o toho se vláda moc nezajímá,“ dodal.

Kritiku kabinetu si pak někdejší ministr financí za ODS neodpustil ani v případě prezidentské volby: „Kandidát, který bude mít podporu této vlády, dostane polibek smrti a nebude mít šanci.“ Třetí přímá volba prezidenta ČR se bude konat na začátku roku 2023 před 8. březnem, kdy současné hlavě státu Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období.

Tagy: