Zemanova dcera obdivovala hrob svého otce na výstavě. Má smysl pro humor, říká TMBK

Ještě mu nebylo ani 40 let a na české grafické scéně si dokázal vybudovat zcela unikátní postavení. Na Instagramu jeho účet sleduje k půl milionu lidí. Denně je schopen zareagovat na dění kolem. Jeho tvorba mu před dvěma lety přinesla i Křišťálovou lupu. Hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS byl Tomáš Břínek alias TMBK.

Břínek, který je i fotograf a hudebník, odhaduje, že svoji první koláž vytvořil před 13 až 14 lety. „Prakticky furt projíždím sociální sítě, v televizi mám puštěný zpravodajský kanál. Určitě přicházejí i inspirace, někdo mi napíše, že se někde něco děje,“ sdělil TMBK.

Denně je schopen utvořit deset koláží, někdy ale neudělá žádnou. Záleží na tom, co se zrovna děje. Dle svých slov má v sobě etickou hranici, kterou by nepřekročil. „Je pár věcí, do kterých bych asi nešel, co se týče nějak rodiny a takových klasických věcí,“ řekl Břínek s tím, že mez určují i sociální sítě.

Na podzim loňského roku se jeho výstava s názvem Českoland setkala s velkým ohlasem. Problémem se ale stala pandemie koronaviru. „Já už to obnovit nechci. My jsme to pak ještě na chvilku otevřeli, ale tím, jak je koronavirus, člověk nemá nic jistého. Třeba, dejme tomu, za dva roky udělám druhý díl Českolandu,“ uvedl satirik.

Kateřina Zemanová má smysl pro humor

Na výstavě potkal dceru prezidenta Miloše Zemana Kateřinu. „Ta byla fajn, obdivovala hrob svého otce. Pochválila výstavu, že se jí to líbilo. Udělalo na mě dojem, že má smysl pro humor,“ sdělil s úsměvem Břínek.

Během rozhovoru padla otázka, jak se mu žije s jeho „údělem,“ kdy každý od něj čeká humor a pointu. „Já musím říct, že poslední rok se s tím žije docela dobře, protože nikam nechodím. Nějak to nevnímám, jsem spíš introvert. Úplně se nepotkávám s tunou lidí, abych to musel řešit,“ řekl grafik.

„Úplně jsem neměl čas se nad tím zamyslet, ale asi za deset let nechci už měnit hlavu Zemana za cokoli. Uvidíme, třeba přijde něco zase úplně nového, něco určitě vymyslím,“ dodal na závěr rozhovoru Břínek.

Tagy:
výstava Nový den Tomáš Břínek TMBK koláže tvorba Kateřina Zemanová