Tomský: Obvinění z rasismu je absurdní. Harry s jeho nánou nemají na balkonu co dělat

Královna chce usmířit rozhádané bratry Williama a Harryho. Na snímku všichni společně sledují přehlídku královského letectva (rok 2018).

Tomský o královně Alžbětě II. i Harrym a Meghan

Britská královna Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Čtvrteční den však trávila podle zdrojů z paláce v rodinném kruhu. Velkolepé oslavy se totiž uskuteční až začátkem června. Dorazit by mohl také její vnuk princ Harry společně s manželkou Meghan a jejich dětmi. Podle politologa Alexandra Tomského na nich ale nemají co dělat. „Monarchistům se princ Harry vůbec nelíbí,“ řekl Tomský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Podle Tomského slaví královna dvojí narozeniny. „Čtvrteční tráví v soukromí rodiny, a pak má oficiální narozeniny, které slaví otevřeně a ceremoniálně, protože její soukromý život je životem Velké Británie. Je kolem toho velký humbuk,“ vylíčil politolog.

Minulý týden přijel královně osobně popřát princ Harry spolu s manželkou Meghan. Spekuluje se také o tom, že by manželský pár měl dorazit i na červnové oslavy. Pokud přijedou, královna Alžběta II. by se mohla poprvé setkat se svou pravnučkou Lilibet Dianou. Podle Tomského však o jejich přítomnost v Londýně Britové nestojí.

„Monarchisté si stěžují, že přijel princ Harry, který se jim vůbec nelíbí. Četl jsem už několik negativních komentářů, že nemá na balkoně při oslavách s tou jeho pitomou nánou vůbec co dělat,“ řekl Tomský.

Podle něj celou Británií silně rezonuje loňské prohlášení vévodů ze Sussexu, kteří v kontroverzním rozhovoru s moderátorkou Oprah Winfreyovou nařkli britskou královskou rodinu z rasismu. „Napadnout královskou rodinu takovým podivným způsobem, že někdo něco řekl, co mohlo vyznít rasisticky, je pro normální Angličany nepřijatelné,“ vysvětlil Tomský. „Obvinění z rasismu velmi prožívají, protože je absurdní. Anglie zrušila otroctví už v roce 1807,“ pokračoval. „Vinit Angličany z rasismu je pitomost,“ doplnil.

Tomský se jedné z červnových oslav královnin narozenin před lety zúčastnil. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS přiblížil, jak by mohly vypadat i ty letošní. „Lidé se sejdou na ulicích, uvaří čaj, dají zákusky, baví se a oblékají se do historických kostýmů. Tentokrát si ale myslím, že to bude slabší než to bývávalo. Společnost začíná být multietnická. Černoši a Indové tohle oslavovat nepůjdou,“ uvedl Tomský s tím, že letošních oslav se nezúčastní ani on.

">

Gallery

Načítání assetu selhalo, chyba sítě.

Tagy: