Topolánek: Pokud vláda nebude schopná dělat bolestné kroky, neměla by nastupovat

Mirek Topolánek v pořadu Interview

360° 18.11.2021

Novou vládu Petra Fialy (ODS) čekají perné měsíce. Bude se muset prát nejen s pandemií, ale také s cenami energií a inflací. „Pokud ale nebude kabinet schopen konat i bolestivé kroky, neměl by nastupovat k moci,“ řekl bývalý premiér Mirek Topolánek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Podle exministra financí Miroslava Kalouska stojí za inflací alespoň z poloviny nezodpovědná rozpočtová politika končící vlády Andreje Babiše (ANO).

Fiala podle Topolánka nesmí prezidentovi Miloši Zemanovi ohledně jmenování nových ministrů ustoupit. „Musí to dohnat i na případnou kompetenční žalobu Ústavního soudu. Všichni víme, že nemá právo veta a on si s ním hraje. Myslím, že z toho bude mít velké vrásky Andrej Babiš. Prodlužování bude prodlužovat jeho ztráty během covidové pandemie,“ má jasno expremiér.

„Za kandidáty zodpovídá premiér. Miloš Zeman testuje, jestli může mít více moci, než mu dle Ústavy přísluší. Fiala ustoupit nesmí, má dost nástrojů na to, aby Zeman jmenoval všechny ministry. Paroubek si také nenechal líbit, když Klaus odmítl jmenovat Ratha na ministra zdravotnictví,“ upozornil Kalousek.

Inventura předešlých kroků

Nový premiér dále bude potřebovat určitý čas, aby zjistil skutečný stav věcí. „Bude muset udělat personální změny za krátkou dobu. Musí nastavit změnu trajektorie ve všem. Rozpočty a problémy poděděné taky bude řešit. Pokud tato vláda nebude schopna udělat bolestivé kroky, tak tam nemusela ani nastupovat,“ řekl Topolánek.

Také Kalousek by Fialovi doporučoval udělat inventuru toho, co tady bylo. „Bude muset řešit situaci ve veřejných rozpočtech, kterou ale nezpůsobil, nýbrž vláda ANO a ČSSD. Petr Fiala spadne do velkého problému inflace, kterou nezpůsobil. Je z poloviny dovezená, z poloviny jsme si ji vyrobili sami svou nezodpovědnou rozpočtovou politikou a svými zásahy do trhu práce,“ doplnil exministr financí.

Tagy: