Topolánek: Zeman je v pořádku, nalezl v sobě negativní vlastnosti. Fiala je klidná síla

Mirek Topolánek

Petr Fiala je klidná síla, dokáže zvládnout složitý mechanismus vyjednávání mezi pěti stranami, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS o budoucím premiérovi bývalý předseda vlády Mirek Topolánek. Celý proces jmenování podle něj prodloužily zdravotní problémy Miloše Zemana. Topolánek ale prohlásil, že v současnosti je prezident plně v pořádku, protože v sobě nalezl negativní vlastnosti.

Prezident Miloš Zeman v neděli jmenoval lídra koalice Spolu Petra Fialu (ODS) novým českým premiérem. Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus byl po návratu z nemocnice do sídla v Lánech oddělený ve speciálním průhledném boxu. Fiala i Zeman měli na sobě respirátory.

„Zeman dopředu deklaroval, že jeho srdci nejbližší je ANO. Když volby prohrálo, čekal jsem z jeho strany daleko rychlejší jednání. Formálně svolal jednání Sněmovny na poslední den. Když přijal Fialu do nemocnice, nic nebránilo tomu, aby ho tehdy jmenoval. I teď hrátky kolem nominantů svědčí o tom, že Zeman bude vyjednávání natahovat,“ zhodnotil aktuální politické dění Topolánek.

Zeman v sobě nalezl negativní vlastnosti

Zemanovi popřál pevné zdraví. „Znovu v sobě nalezl negativní vlastnosti, tak si myslím, že je plně v pořádku. Průtahy beru jako potvrzení Zemanova ega. Bude chtít novou vládu ovlivňovat, nemá k tomu ale žádné síly,“ podotkl.

Velké debaty se vedou také kolem jmenování ministrů. Zemanovi se podle informací médií nelíbí kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský z Pirátů. Kvůli dřívějšímu podnikání na Kypru pak odstoupil také kandidát na post ministra průmyslu a obchodu, místopředseda Starostů a nezávislých Věslav Michalik.

„Jednotlivá jména ministrů si sice dovedu představit úplně jiná, strany ale podle mě s ohledem na jednání pětikoalice přistoupily k nominaci zodpovědně. S rozhodnutím pana Michalika odstoupit jsem nesouhlasil,“ konstatoval Topolánek.

S premiérem Petrem Fialou je ale nadmíru spokojený. „Je klidnou silou, která dokáže zvládnout složitý mechanismus vyjednávání mezi pěti stranami. Dokáže být dostatečně tvrdý, aby takto složitý vládní kolektiv uřídil. Jsem s ním absolutně spokojen,“ pochválil ho Topolánek, který byl  stejně jako Fiala předsedou ODS.

Tagy: