Vládní speciál v permanenci: Fiala letos navštívil 20 zemí, Pavel cestoval víc než Zeman

Cesty politiků v roce 2023

Jak politici cestovali v roce 2023

Vládní speciál, kterým vrcholní politici cestují na zahraniční návštěvy, se v letošním roce téměř nezastavil. Jen premiér Petr Fiala nalétal desetitisíce kilometrů po Evropě, Asii i Africe. A na jaře se přidal ještě prezident Petr Pavel, který chtěl na rozdíl od svého předchůdce absolvovat mnohem víc jednání v zahraničí.

Slovensko, Srbsko a nakonec ještě jednou Slovensko. Tímto způsobem se se zahraničím loučil prezident Miloš Zeman. Srbsko podporoval například v konfliktu s Kosovem. Poslední cesta na Slovensko je tradicí.

ČTĚTE TAKÉ: Počítáme s Ukrajinou v EU, prohlásil Fiala. Ocenil unijní jednotu proti putinovskému Rusku

„Je to hezká a důležitá tradice a doufám, že bude pokračovat až do konce světů,“ uvedl bývalý ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák.

Na první cestu na Slovensko hned pár dnů po inauguraci zamířil i nový prezident Petr Pavel. Ten doteď jako hlava státu navštívil už 12 zemí. Byl ve všech okolních státech. V evropských institucích ve Štrasburku i Bruselu. Do Francie zamířil pár dnů před Vánoci.

Prezident letěl i do Ameriky na zasedání Valného shromážděni OSN v New Yorku, kam se každoročně v září sjíždí zástupci všech 193 členských států, a kritizoval tam ruské napadení Ukrajiny.

Ještě větším cestovatelem byl letos premiér Petr Fiala. Ten byl ve dvaceti zemích světa. Na Slovensku nebo v Polsku i opakovaně. Do Česka měla přiletět také izraelská vláda, jenže den před návštěvou Hamás rozpoutal válku. Fiala pak jel do Tel Avivu alespoň vyjádřit podporu.

S desítkami českých podnikatelů Fiala vyrazil nejprve na jaře na asijské a na podzim na africké turné. Šlo hlavně o byznys pro zbrojaře, řešil se ale i prodej českých tramvají a nemocničních lůžek.

Na poslední chvíli se pak zrušila Fialova cesta do Nigérie. V Rusku nebyl letos žádný český představitel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejsmutnější Vánoce, řekl Fiala v projevu. Mluvil i o naději a konci neustálého zdražování

Tagy:
vládní speciál zahraniční cesty Petr Pavel Petr Fiala státní návštěvy Miloš Zeman