Zeman ostře k senátorům: Všichni mě odepsali jako mrtvolu, Čaputová ne, děkoval na Slovensku

Prezident Miloš Zeman na poslední návštěvě Slovenska ocenil spolupráci obou zemí. Zároveň vyzdvihl lidskost prezidentky Zuzany Čaputové, která jej v listopadu 2021 navštívila v nemocnici. Mnozí ho totiž podle něj tehdy odepsali jako fyzickou i politickou mrtvolu. Zeman se opřel také do senátorů, kteří mu kvůli zdravotním potížím chtěli odebrat pravomoci.

„Chtěl bych potvrdit, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou bezproblémové,“ řekl Zeman na tiskové konferenci. Čaputovou ocenil mimo jiné i za výše zmíněnou návštěvu během jeho hospitalizace v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. „Tehdy někteří politici a novináři pochybovali o prognóze mé nemoci,“ řekl český prezident.

Poté během otázek novinářů pokračoval. „Odepsali mě jako fyzickou i politickou mrtvolu,“ uvedl. Dodal, že ve svém 33 let trvajícím politickém životě se potkal s politiky, kteří lidskost neměli. „Je zajímavé, že tito politici špatně skončili,“ doplnil Zeman.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Starostové cítí v Pavlovi příležitost. Chtějí vyznamenání pro Michalika či youtubera Kovyho

Podle něj prezidentka Čaputová dokázala, že se může zapsat do slovenské, evropské i světové politiky. Zeman se ale také vyjádřil k senátorům, kteří v době jeho hospitalizace diskutovali o možném odebrání pravomocí. „Jistá skupina senátorů se tehdy pokusila mě z důvodu nemoci sesadit. Byl to krizový moment, který jsem tehdy označil za hyenismus. Ale protože hyeny proti lvům nikdy nemají úspěch, tak hyeny prohrály,“ řekla česká hlava státu.

Zeman také hodnotil deset let, které strávil na Pražském hradě. Podle svých slov hájil národní zájmy tím, že se prosazoval v ekonomické diplomacii. Česká republika je exportně orientovaná země a 80 procent HDP tvoří export. S podnikateli jsme měli zájem, aby se tyto vztahy rozvíjely,“ dodal prezident.

Tagy: