Fiala se setkal s Netanjahuem. Izrael je náš klíčový spojenec, řekl český premiér

Petr Fiala se v Izraeli setkal s Benjaminem Netanjahuem

Petr Fiala v Izraeli

Český premiér Petr Fiala se v Tel Avivu setkal s tamním předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem. Předseda ODS poté novinářům sdělil, že Izrael považuje za klíčového spojence Česka. Navštívil i rodinu zemřelého Čecho-Izraelce. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu prohlásil, že hnutí Hamás není teroristickou organizací, ale skupinou bojovníků za svobodu. Části ozbrojenců Hamásu se z Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele.

Premiér Petr Fiala společně s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem přiletěl ve středu kolem 12:30 SELČ do Izraele. Fiala se sešel s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, kterému řekl, že Česká republika je díky svému silnému obrannému průmyslu připravena poskytnout Izraeli pomoc. Izrael má o určitou formu pomoci zájem, podrobnosti ale Fiala sdělovat nechtěl. Během návštěvy Izraele se premiér sešel i s rodinou zemřelého Čecho-izraelce.

Palestinské hnutí Hamás není teroristickou organizací, ale skupinou bojovníků za svobodu, kteří chrání svou zemi. V proslovu k poslancům své Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Oznámil také, že zrušil své plány na návštěvu Izraele a znovu jej ostře kritizoval za údery na Pásmo Gazy. Vyzval také k zastavení útoků na izraelské území, napsala agentura Reuters. „Hamás není teroristickou skupinou, je skupinou bojovníků za osvobození, kteří brání svou zemi,“ řekl turecký prezident. Dále uvedl, že Turecko nemá problém s existencí státu Izrael a vůči tomuto státu nemá ani žádný historický dluh.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael měl zveřejnit video z výslechu teroristy Hamásu. Velitelé nás nutili řezat hlavy, řekl

Skupině ozbrojenců Hamásu se z Pásma Gazy podařilo proniknout do jižního Izraele, kde je ale zlikvidovala izraelská armáda. Informuje o tom web CNN s odvoláním na izraelskou armádu, podle níž se radikálové do Izraele dostali tunelem pod mořem. Izraelští vojáci na „buňku potápěčů“ narazili jižně od izraelského města Aškelon, které leží pár kilometrů od Pásma Gazy. „Vojáci námořnictva oddíl zlikvidovali,“ uvedla izraelská armáda, která u úzkého pobřežního pásu soustředila desetitisíce vojáků. Izraelská letadla poté zaútočila na základnu potápěčů v Gaze a snažila se zajistit, aby se touto cestou do Izraele už žádný ozbrojenec nedostal.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyzval generálního tajemníka světové organizace Antónia Guterrese, aby okamžitě odstoupil z funkce, a dále tak vystupňoval izraelskou kritiku za Guterresova úterní slova o tom, že útok Hamásu na Izrael „nevznikl ve vakuu“ a že Palestinci trpěli 56 let „dusivou okupací“.

Ze dvou desítek nákladních aut, která měla dopravit další humanitární pomoc do Pásma Gazy, jich bylo vpuštěno jen osm, informoval palestinský Červený půlměsíc. Pět přivezlo vodu, dva potraviny a jeden léky. Dodávky v takovém denním množství jsou ale nedostatečné, a proto mnozí, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), volají po okamžitém humanitárním příměří.

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) na sociální síti X upozornil, že kvůli nedostatku paliva hrozí, že zastaví v Gaze činnost. „UNRWA dojde palivo, což nás přinutí k zastavení práce i dodávek humanitární pomoci lidem v nouzi,“ uvedl.

Policie v západoněmeckém Duisburgu zadržela islámského radikála, který plánoval útok autem na proizraelskou manifestaci. Informoval o tom bulvární deník Bild, podle něhož Německo dostalo varování od zahraniční tajné služby. O zadrženém Bild napsal, že je znám jako vysoce riziková osoba a že byl v roce 2017 odsouzen k pětiletému vězení za členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Tarik S., který na internetových diskuzích hlásal, že hodlá zemřít jako mučedník, chtěl podle nejčtenějšího německého deníku najetím do davu nákladním autem během plánovaných prožidovských shromáždění v Severním Porýní-Vestfálsku zabít co nejvíce lidí. Vzhledem k nynější vyhrocené situaci v době konfliktu mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás se rozhodla policie ihned zakročit.

Tarik S. podle Bildu odcestoval v roce 2013 přes Turecko do Sýrie, kde se přidal k IS. Po návratu do Německa v roce 2016 byl zadržen a o rok později odsouzen k pěti letům vězení.

Tagy: