Pavel na Slovensku: Čelíme stejným problémům. S Čaputovou zvažují společné zahraniční cesty

Prezidenti České republiky a Slovenska zvažují společné zahraniční cesty. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to řekla novinářům po jednání s novým českým prezidentem Petrem Pavlem, který v pondělí přijel na dvoudenní návštěvu sousední země. Obě hlavy státu podle Čaputové sdílejí množství společných názorů a hodnot. Podle Pavla zároveň oba národy čelí stejným problémům. „Ohrožuje nás agresivní Rusko,“ uvedl.

„To je nejlepší základ pro další spolupráci, na které jsme se dohodli ve vícero oblastech. Oba jsme vyrůstali v době Československa a dnes můžeme společně slavit velmi přátelské, pozitivní a konstruktivní vztahy dvou samostatných států,“ pronesla Čaputová ke sdíleným hodnotám obou hlav státu.

„Vnímám to stejně. Mám radost, že na řadu problémů se díváme téměř stejně, což vytváří prostor pro širokou spolupráci v mnoha oblastech. Zároveň bohužel čelíme stejným problémům. Ty vycházejí především z konfliktu, který je ke Slovensku blíže než k nám,“ reagoval Pavel na slova Čaputové o spolupráci. Válka na Ukrajině podle něj dopadá vedle stavu ekonomiky obou zemí zejména na sociální situaci, již je potřeba řešit.

K TÉMATU: Pavel naznačil, kde by mohl bydlet. Zabodoval u něj prostor pro „chlapskou zašívárnu“

Pavel řekl, že svou plánovanou dubnovou návštěvu Ukrajiny hodlá koordinovat s Čaputovou. „Jsem ráda, že pan prezident přišel s touto nabídkou. Velmi ráda na takovou cestu vyrazím,“ uvedla Čaputová, která Ukrajinu navštívila loni v červnu. Podle ní mohou společné zahraniční cesty posílit společné zájmy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se do Lumbeho vily. Tady bude nový domov Pavla a jeho manželky

Podle Čaputové existuje obava o budoucnost zahraničněpolitické orientace Slovenska a pokračování jeho pomoci Ukrajině. Za důležité v této souvislosti označila udržení prozápadní orientace země po zářijových předčasných parlamentních volbách. Dvě nyní nejpopulárnější strany v zemi, Směr expremiéra Roberta Fica a Hlas bývalého premiéra Petera Pellegriniho, nezastávají tak silné proevropské a proatlantické postoje jako dosluhující vláda.

Možnosti spolupráce spatřuje Čaputová mimo jiné i v boji proti dezinformacím. „Naše zpravodajské služby hovoří o šíření dezinformací. Jsme velmi zranitelní, vliv dezinformací je zjevný. Dovedeme si v tomto představit bližší spolupráci našich zemí i nás osobně, protože množství dezinformací rozleptává soudržnost našich společností,“ prohlásila prezidentka. Dosavadní spoluprací na poli obrany pak ocenila poděkováním České republice za vedení mnohonárodní jednotky NATO na Slovensku i za podíl na ochraně vzdušného prostoru Slovenska.

Čaputová: LGBT komunita je předmětem útoků

Čaputová na tiskové konferenci upozornila, že Slovensko zatím neposílilo práva lidí jiné než heterosexuální orientace například po vzoru Česka. „Je mi líto, že na Slovensku nemáme účinnou legislativu, která by garantovala možnost registrovaných partnerství. Místo toho, abychom této komunitě poskytli alespoň minimální standard práv, tak se tato menšina stává předmětem politických útoků a politického boje,“ uvedla.

Pavel dostal od Čaputové darem obrázek od známého slovenského karikaturisty Martina Šútovce, který publikuje pod přezdívkou Shooty. Jednu ze svých karikatur věnoval také Pavlovi, a to po jeho vítězství v lednové přímé prezidentské volbě. První dáma Česka převzala brož, Čaputová dostala sadu šperků.

Při slavnostním ceremoniálu po Pavlově příjezdu čekalo českého prezidenta za zvuku české a slovenské hymny přivítání chlebem a solí. Po setkání s Čaputovou se sejde také s premiérem Eduardem Hegerem a předsedou parlamentu Borisem Kollárem. Na programu první zahraniční návštěvy je také uctění památky zakladatelů Československa, obětí homofobního útoku z bratislavského podniku Tepláreň a zavražděného novináře Jána Kuciaka, informoval Pražský hrad v tiskové zprávě.

Tagy: