Tragédie v Mariupolu: Rusové rozbombardovali divadlo. Uvnitř se skrývaly stovky civilistů

Rozbombardované divadlo v Mariupolu. (16.3.)

Válka na Ukrajině (16.3.2022)

Mariupol zažil ve středu odpoledne další hrůzostrašný útok. Ruské letecké síly rozbombardovaly tamní Činoherní divadlo. Informoval o tom ukrajinský parlament a ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba. Podle předběžných informací se měly uvnitř skrývat stovky civilistů. Počet obětí zatím nebyl oficiálně potvrzen. Ruské ministerstvo obrany popřelo bombardování divadla. Podle něj jde o provokaci.

„Další hrůzný válečný zločin v Mariupolu. Masivní ruský útok na Činoherní divadlo, ve kterém se ukrývaly stovky nevinných civilistů. Budova je nyní zcela zničená,“ informoval na svém Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Zachraňte Mariupol! Zastavte ruské válečné zločince,“ vyzval. Zprávu o leteckém útoku potvrdil na sociálních sítích také ukrajinský parlament.

O středeční tragédii informovala mimo jiné mariupolská radnice. V prohlášení útok na divadlo označila za „cílený a cynický“. „Letadlo shodilo bombu na budovu, kde se skrývaly stovky mírumilovných obyvatel Mariupolu. Prozatím nelze odhadnout rozsah tohoto strašného a nelidského činu, protože pokračuje ostřelování obytných čtvrtí města,“ sdělila radnice na sociální síti Telegram.

Podle dostupných informací byla bombardováním zničena centrální část Činoherního divadla a vstup do protileteckého krytu v budově.

„Nelze najít slova, která by popsala míru krutosti a cynismu, s jakou ruští okupanti ničí civilní obyvatelstvo přímořského ukrajinského města. Ženy, děti a staří lidé zůstávají v hledáčku nepřítele. Jsou to zcela neozbrojení mírumilovní lidé. Je zřejmé, že jediným cílem ruské armády je genocida ukrajinského lidu,“ dodala radnice.

Ruský útok na mariupolské divadlo odsoudil také český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Dnešní bestiální útok na civilisty jednoznačně potvrdil správnost rozhodnutí o vyloučení Ruska z Rady Evropy. Putinův režim páchá na Ukrajině zvěrstva, za které musí být potrestán,“ uvedl Lipavský na svém Twitteru.

Ruské ministerstvo útok popřelo

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti zprávu o náletu na Činoherní divadlo v Mariupolu důrazně popřelo. Podle prohlášení budovu zaminovali a vyhodili do povětří bojovníci dobrovolnického praporu Azov, který je součástí Ukrajinské národní gardy. „Budova divadla nebyla nikdy považována za cíl ruských jednotek kvůli potenciálnímu nebezpečí pro civilisty,“ tvrdí ministerstvo.

Ruské letecké údery v Mariupolu kromě divadla údajně zasáhly další místo, kde se ukrývali civilisté. Běloruská agentura NEXTA informuje, že bomby dopadly také na místní plavecký bazén, který měl sloužit jako kryt proti ostřelování.

Generální štáb ukrajinské armády na Facebooku informoval, že ruští okupanti odpoledne vedli palbu raketometem na kolonu civilistů, kteří se evakuovali z Mariupolu směrem do Záporoží. Podle dostupných informací jsou na místě mrtví a zranění, včetně dětí.

Tagy:
divadlo Ukrajina Rusko Mariupol Dmytro Kuleba ostřelování