Oběd v jedné z římských restaurací se změnil v tragédii poté, co devítiletá dívka zemřela po konzumaci bramborových gnocchi. Navzdory rychlé lékařské pomoci ji už lékaři nedokázali zachránit. Příčinou smrti byl pravděpodobně alergický šok způsobený nesnášenlivostí na pšenici, informoval web Vanity Fair.
Martina F. absolvovala s matkou lékařské vyšetření plic a za odměnu si chtěly dopřát oběd v restauraci. Ten měl být příjemným zakončením dne, ale během půl hodiny po konzumaci gnocchi se Martina začala cítit špatně. Objevily se u ní prudké křeče, nevolnost, zvracení a potíže s dýcháním, což její matka ihned řešila podáním léku na rozšíření průdušek. Bohužel ani tento zásah nezabránil rychlému zhoršení dívčina stavu, poznamenal web Vanity Fair.
ČTĚTE TAKÉ: Obchody v Praze prodávaly sýr obsahující nebezpečnou bakterii. Nejezte jej, varují experti
Přivolaná záchranná služba podala Martině adrenalin v naději, že zmírní projevy alergie. Přestože zdravotníci dělali vše pro záchranu jejího života, dívka během transportu utrpěla zástavu srdce. Po převozu do nemocnice byla v kritickém stavu a následující den lékaři konstatovali smrt. Rodiče Martiny našli sílu k velkému činu – dali souhlas k darování orgánů své dcery, poznamenal web Roma Today.
Anafylaktický šok
První výsledky vyšetřování naznačují, že příčinou smrti byl skutečně anafylaktický šok způsobený přítomností pšenice v pokrmu. Martininy rodiče byli o její alergii informováni a vždy dbali na to, aby její strava byla bezpečná. Matka dívky přesto zůstává zmatená: „Požádala jsem restauraci, aby prověřila balení gnocchi. Vždy jsme byli velmi opatrní. Nechápu, jak k tomu mohlo dojít.“ Vyšetřovatelé se nyní zaměřují na to, zda nedošlo k pochybení při přípravě pokrmu, případně k nedodržení pravidel ohledně označování alergenů na jídelním lístku.
Podle italských zákonů musí restaurace jasně uvádět alergeny na jídelním lístku a zajistit, aby personál byl vyškolen k bezpečnému servírování jídel pro zákazníky s alergiemi. Martinin případ však poukazuje na možné mezery v systému. Pokud došlo k nedodržení těchto pravidel, může to mít pro restauraci vážné právní důsledky. Zatím není jasné, zda byla chyba na straně restaurace či dodavatele potravin, nebo zda šlo o nešťastnou náhodu.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Otřesné utýrání andulky. Prodavačka zverimexu v Ostravě ji měla umístit do žíraviny a mrazáku