Tragická bilance: Na českých silnicích loni zemřelo 454 lidí. Nejméně v historii statistik

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961, kdy policie začala vést souhrnné statistiky. Mrtvých bylo 454, tedy o 16 méně než předloni. Dopravních nehod policisté zaznamenali 98 460, což je o 872 méně než v předloňském roce. Celková hmotná škoda dosáhla loni zhruba 7,5 miliardy korun. Na tiskové konferenci to uvedli náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Usmrcených chodců bylo 74, což je meziročně o 16 méně. Poklesl i počet mrtvých z řad motocyklistů. Nejčastěji lidé umírali v osobních vozech.

Dlouhodobou nejčastější příčinou tragických nehod je nepřiměřená rychlost. Mezi další časté a závažné problémy Lerch zařadil nevěnování se řízení. „Tento nešvar na našich silnicích bohužel stále pokračuje. Spousta řidičů usedá za volant s tím, že si vyřídí pracovní či rodinné věci a podobně, nebo usedají za volant pod vlivem únavy,“ podotkl. Za další přetrvávající nešvar za volantem pak označil držení telefonu a manipulování s ním.

Doposud nejtragičtějším rokem na českých silnicích byl rok 1969 se 1 758 usmrcenými. Od vzniku České republiky nejvíce lidí při dopravních nehodách zemřelo v roce 1994, kdy bylo obětí 1 473. Pod tisícovkou se jejich počet drží od roku 2008. Statistiky za rok 2021 a 2020 pak výrazně ovlivnila epidemie nemoci COVID-19, která po vyhlášení nouzového stavu a omezování možnosti cestovat zapříčinila i snížení intenzity dopravy.

Nejtragičtější dny roku 2022:

14. ledna

K pěti smrtelným nehodám došlo 14. ledna. Při třech z těchto tragických nehod zemřeli lidé po vyjetí auta mimo silnici. Ve dvou případech policisté uvedli, že byla vozovka kluzká. V důsledku těchto kolizí celkem vyhaslo šest lidských životů.

20. ledna

Hromadná nehoda z 20. ledna zablokovala provoz na D5 u Žebráku. Na stopadesátimetrovém úseku bouralo 20 osobních a 16 nákladních aut, šest lidí se zranilo, škoda byla téměř 11 milionů korun. Provoz byl obnovený po 11 hodinách.

Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové se nehoda stala v době, kdy se přes Středočeský kraj přehnala sněhová vánice. Jako první byla nahlášena srážka osobního vozu s nákladním, její příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu a povaze vozovky a povětrnostním podmínkám. „To byly spolu s nedodržením bezpečné vzdálenosti v kontextu se špatnými povětrnostními podmínkami nejčastější příčiny, v jejichž důsledku k hromadné nehodě došlo,“ uvedla mluvčí.

12. února

Tragická nehoda se stala v polovině února v Litomyšli na Svitavsku, kdy po nárazu auta do stromu uhořeli tři mladí lidé ve věku 18, 22 a 23 let. Další zraněný člověk – 27letý muž – nehodu přežil. „Po příjezdu policistů na místo se u vozidla nacházela čtvrtá osoba, u které nevíme, zda to byl řidič,“ řekla policejní mluvčí Markéta Janovská. Policisté u muže provedli dechovou zkouškou zjistili 1,8 promile alkoholu a nařídili odběr krve.

27. března

Dva lidé jedoucí na motocyklu zemřeli v neděli odpoledne při nehodě u obce Staré Hutě na Uherskohradišťsku, kde se jejich stroj na silnici v Buchlovských kopcích postupně srazil se dvěma automobily. „Po projetí pravotočivé zatáčky u Starých Hutí přejel řidič do protisměru, kde se střetl s osobním vozidlem a poté ještě s dodávkou, která jela za tímto osobním autem. Motocyklista i jeho spolujezdkyně utrpěli smrtelná zranění. Nikdo jiný zraněn nebyl,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Balášová.

6. dubna

Začátkem dubna při dopravní nehodě u rybníka Staňkov poblíž stejnojmenné obce na Jindřichohradecku zahynuli tři muži. Všichni cestovali v jednom osobním autě, které narazilo do stromu. Tragická nehoda se stala v úterý večer před 20:00. Řidič jel zřejmě příliš rychle.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Jde o jednu z nejtragičtějších nehod na jihu Čech za poslední léta. „První, kdo na místě pomáhali, byli svědci. Na místo tragédie je přivedla obrovská rána. Podle pokynů dispečinku zdravotnické záchranné služby se pokoušeli resuscitovat posádku vozidla, bohužel neúspěšně,“ uvedl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

15. června

K vážné nehodě došlo u Hodonína ve směru na Dubňany, kde se ve středu 15. června srazil osobní vůz s dodávkou. Zranění utrpělo šest lidí, z toho byly dvě děti a těhotná žena. U nehody zasahovaly i dva vrtulníky. „Z dosud neznámých příčin přejel řidič osobního vozu plnou čáru a vjel do protisměru, kde se čelně střetl s projíždějící dodávkou. V osobním voze cestovalo pět lidí, z toho dvě děti. Jedna z dospělých by měla být těhotná. V dodávce cestoval pouze řidič,“ uvedl krátce po nehodě policejní mluvčí Petr Vala.

4. srpna

Tři oběti včetně dvou dětí si ve středu 4. srpna vyžádala nehoda kamionu s osobním vozem na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku. Další dva lidé se zranili. Kamion prorazil svodidla a vjel do protisměru. Na místě zemřely tři osoby – jeden dospělý a dvě děti.

Podle reportérky CNN Prima NEWS cestovala v osobním autě čtyřčlenná rodina. „Jednu ženu jsme převezli letecky se středně těžkými zraněními na emergency do plzeňské fakultní nemocnice na Lochotín,“ sdělila mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová. Řidič kamionu utrpěl lehčí zranění a odvezla ho sanitka také do Plzně na akutní příjem.

13. září

V noci na úterý zemřeli při třech nehodách na dálnici D1 dva lidé, dva utrpěli těžká zranění. Nehody se staly v pondělí mezi 23:20 a 23:34 ve směru na Prahu mezi 67. a 68. kilometrem dálnice. Informovala o tom krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „První nehodu měli policisté oznámenou ve 23:20 jako střet nákladního vozidla s osobním,“ uvedla Suchánková. Havarované osobní auto řídil cizinec, který vystoupil a při zastavování provozu ho srazila dodávka. „Přesto, že se sraženému muži snažili pomoci policisté z dálničního oddělení Bernartice a použili i přístroj AED, cizinec na místě zemřel,“ doplnila mluvčí.

Do osobního auta, které brzdilo před kolonou po nehodě, narazila dodávka a odhodila ho na nákladní soupravu s přívěsem. „Uvnitř osobního vozu Honda vyhasl bohužel další život, a to spolucestující na zadním sedadle. Řidič i spolujezdec v tomto voze utrpěli těžká zranění,“ uvedla mluvčí.

20. října

Po srážce dodávky s osobním vlakem na přejezdu u Kostelce nad Labem na Mělnicku zemřeli ve čtvrtek ráno dva muži. Třetího muže, kterým byl řidič dodávky, převezli záchranáři v těžkém stavu do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ve vlaku cestovalo deset lidí a strojvedoucí, který utrpěl lehké zranění. Provoz na trati z Brandýsa nad Labem do Neratovic je zastaven. Příčinou a okolnostmi nehody se policie zabývá.

20. prosince

Dvě oběti si nakonec vyžádala úterní srážka nákladního a osobního auta u Kuřimi na Brněnsku. Zemřel řidič auta a později v nemocnici i dítě.

K tragické nehodě došlo v úterý navečer u Kuřimi na hlavním tahu I/43 z Brna na Svitavy. Silnice kvůli tomu byla asi tři a půl hodiny uzavřená. O úmrtí muže ještě v úterý informovala mluvčí záchranářů Michaela Bothová, podle níž zemřel v péči záchranářů ještě před převozem do nemocnice.

Dítě v kritickém stavu přijala Dětská nemocnice v Brně, už mu ale nemohla pomoct. Řekla to Veronika Plachá, mluvčí Fakultní nemocnice Brno, pod níž Dětská nemocnice spadá. „Bylo ve vážném stavu a zranění byla neslučitelná se životem,“ řekla Plachá. Věk ani pohlaví nebylo uvedeno.

Podle informací policie řidič osobního vozidla z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucím nákladním vozidlem.

Tagy: