Při masakru na oslavě narozenin zemřela i fotbalová naděje. Promluvil zdrcený trenér

Mezi čtyřmi obětmi víkendové střelby na oslavě narozenin v městečku Dadeville v americké Alabamě je i oblíbený středoškolský sportovec Philstavious Dowdell. Byl to bratr oslavenkyně, končil poslední ročník střední školy a chystal se na univerzitu v Jacksonville, kde měl pokračovat ve své nadějné kariéře hráče amerického fotbalu. Střelba přišla bez varování, bez předchozí hádky či rvačky. Podrobnosti o sobotní tragédii, při níž kromě čtyř mrtvých bylo ještě zraněno nejméně 28 lidí, přinesl web americké stanice CNN.

Smrt Dowdella zasáhla například jeho trenéra z Deadvillské střední školy Michaela Taylora. „Nemůžu tomu uvěřit, prostě to nemůže být pravda,“ svěřil se Taylor pro CNN. Zároveň si vzpomněl na svůj nedávný rozhovor s mladým fotbalistou, který ho dokonce požádal, aby dohlédl na jeho sourozence: „Pokud se mi někdy něco stane, nebo když půjdu na vysokou školu, tak se postarejte o mé sestry.“

ČTĚTE TAKÉ: Masakr v bance: Zemřel přítel guvernéra i milovaná babička. Policejní nováček bojuje o život

„Naše myšlenky a modlitby jsou s rodinou Philstaviouse Dowdella a dalšími obětmi nesmyslné tragédie,“ přidal se hlavní trenér fotbalového týmu univerzity v Jacksonville Rich Rodriguez. Právě tam měl Dowdell nastoupit. „Byl to skvělý mladý muž s nadějnou budoucností,“ sdělil dále Rodriguez.

Střelba přišla podle Keenana Coopera, který dělal na oslavě DJe, náhle, bez varování, nepředcházela mu žádná hádka či rvačka. „Byl to opravdu smutný pohled na všechny ty postřelené nebo zabité děti,“ řekl pro CNN. „Když jsem viděl ta těla u hlavních dveří, každé z těch dětí bude pravděpodobně traumatizováno,“ dodal Cooper.

Smrt čtyř lidí potvrdil seržant Jeremy J. Burkett. „Při incidentu tragicky vyhasly čtyři životy a několik lidí bylo zraněno,“ upřesnil. „Prosím o pochopení, jedná se o velmi proměnlivou situaci,“ doplnil. Podle něj vyšetřovatelé vyslýchají svědky a postupně shromažďují všechny potřebné informace.

Již 160. masová střelba za tento rok

„Dnes ráno truchlím s lidmi z Dadevillu a mými spoluobčany z Alabamy,“ uvedla alabamská guvernérka Kay Iveyová. „Násilná trestná činnost nemá v našem státu co dělat,“ vzkázala dále republikánská politička.

Tento případ se stal jen krátce poté, co se střelby s oběťmi na životech udály ve státech Tennessee a Kentucky. V pondělí zaměstnanec banky zastřelil pět svých kolegů a zranil dalších devět v kentuckém Louisvillu.

Koncem března bývalý žák zastřelil tři děti a tři zaměstnance křesťanské školy v Nashvillu ve státu Tennessee. Podle amerického archivu násilí páchaného střelnými zbraněmi se za letošní rok jedná už o 160. masovou střelba. Průměrně tak připadá více než jeden a půl takových incidentů na den.

Tagy:
smrt střelba Alabama Jacksonville USA Kay Iveyová Michael Taylor Rich Rodriguez Philstavious Dowdell