Tragický seznam: Hokejisté i mladá gymnastka, kteří sportovci zemřeli na vrcholu sil?

Páteční úmrtí hokejových sourozenců Johnnyho a Matthewa Gaudreauových se zařadilo do smutného seznamu vrcholových sportovců, kteří tragicky zemřeli v nejlepších letech. Fatální nehody se nevyhýbají ani Čechům. Níže přinášíme seznam nečekaných úmrtí některých našich sportovců za poslední roky.

Letos v srpnu zemřela česká gymnastka Natálie Štíchová. Nadějná reprezentantka se zřítila ze skály asi ze sedmdesátimetrové výšky při zdolávání ferraty v Německu. Lékaři poté několik dní bojovali o dívčin život, ale 21. srpna ráno ji odpojili od přístrojů. Štíchové bylo pouhých 23 let.

ČTĚTE DÁLE: Odmala jsem obouval častěji brusle než boty, vzpomínal Gaudreau. O svém osudu měl jasno

V březnu minulého roku moře u břehů Malajsie vyplavilo ostatky českého skokana na lyžích a účastníka dvou olympijských her Antonína Hájka. Skokan byl nezvěstný od října 2022. Přesná příčina úmrtí zůstává dosud nejasná. Český rekordman zemřel ve věku 35 let.

V květnu 2022 český fotbal zasáhla zpráva o smrtelné autonehodě 31letého brankáře Martina Šustra. Podle deníku Extra gólman nepřežil srážku svého osobního vozu s kamionem.

Za nevyjasněných okolností zemřel v květnu 2021 ve věku 32 let někdejší hokejový reprezentant Marek Trončinský.  Spekulovalo se, že svoji roli v náhlé smrti sehrály drogy či alkohol. Zdroje z Trončinského okolí podle deníku Blesk však odmítaly zprávy, že se mělo jednat o sebevraždu. Pravděpodobně tak šlo o nešťastnou náhodu.

V roce 2019 nepřežil autonehodu minibusu v Turecku bývalý kapitán fotbalové Sparty a reprezentační záložník Josef Šural. Osmadvacetiletý fotbalista se s dalšími šesti spoluhráči dohodl, že si zaplatí služby profesionálního přepravce, aby u svých rodin byli z venkovního zápasu co nejdříve. Šural však do cíle nedojel.

Zástava srdce se stala v prosinci 2015 osudnou bývalému fotbalovému brankáři Pavlu Srníčkovi. Někdejší opora české reprezentace a anglického Newcastle United zkolabovala během rekreačního běhu. Srníčkovi bylo 47 let, informoval tehdy web BBC.

Nešťastný náraz do stromu během bobování nepřežil v zimě roku 2012 kapitán fotbalových mistrů Evropy do 21 let z roku 2002 Václav Drobný, uvedl deník Blesk. Dvaatřicetiletý fotbalista po sobě zanechal tehdy tříletého syna.

Možná dosud nejtragičtějším dnem českého hokeje bylo 7. září 2011. Pád letadla do řeky Volhy tehdy stál životy všech hokejistů a členů realizačního týmu ruského klubu Lokomotiv Jaroslavl. Mezi oběťmi bylo i trio českých reprezentantů Karel Rachůnek, Jan Marek a Josef Vašíček. Z okolností předcházejících hrozivému neštěstí dodnes mrazí. „Na Rusku mi nejvíce vadí to létání, před každým startem se modlím. Raději bych jel na zápas do Moskvy tři dny autobusem než letadlem,“ svěřil se před svou poslední, osudnou sezonou Jan Marek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Strach o Jaromíra Jágra. Na tréninku Kladna se nepříjemně zranil, přijde o zahájení sezony

Tagy: