Trefili jsme 35 systémů HIMARS, chlubí se Rusko. Ukrajina jich přitom dostala jen dvacet

Rusko během války na Ukrajině v součtu informovalo už o 35 případech, kdy armáda Moskvy zasáhla nebo zničila systémy HIMARS. Poukázal na to telegramový účet BBC, respektive její ruskojazyčné mutace. Jde o paradoxní zprávu, protože Ukrajina zatím dostala od USA pouze 20 kusů systému HIMARS.

Trochu to připomíná předělávku slavné české pohádky Honza málem králem, kde hlavní hrdina zkouší hostinského nelogickou hádankou. „Z tuctu velbloudů se chalupníkovi tři zaběhli. Pět jich přitáhlo z jiného stáda. Z těch tří se našlo šest,“ pronáší hloupý Honza. A stejně nelogické počty teď představilo i Rusko.

V průběhu války už ruská armáda informovala o tom, že zničila 24 systémů HIMARS. Dalších 11 systémů, které Kyjev dostal od USA, měli Rusové zasáhnout. Celkem tak vojáci Moskvy prý strefili HIMARS už 35krát. Naposledy o útoku na HIMARS Rusové informovali 3. ledna.

Špatné počty

Jenže ruská propaganda očividně přestřelila. Ruskojazyčná mutace BBC na sociální síti Telegram upozornila, že Ukrajina obdržela od Spojených států zatím jen 20 účinných systémů HIMARS. Další kusy má Washington teprve poslat. Takže to matematicky úplně nevychází.

Americké zpravodajské služby společně s ukrajinskými zdroji navíc ještě ke konci minulého roku tvrdily, že Kyjev neztratil ještě ani jeden kus tolik ceněné vojenské techniky.

„Slyšel jsem, že Rusové tvrdí, že zasáhli HIMARS. Nemám o tom ale žádné informace,“ sdělil ve středu novinářům v USA mluvčí národní bezpečnosti John Kirby.

Rusko proto zjevně přehání. Zčásti ale možná nevědomky. Ukrajinská armáda totiž používá dřevěné makety systémů HIMARS, aby pomocí nich oklamala ruskou rozvědku. Armáda Moskvy pak může střílet na bezcenné atrapy, plýtvat drahé střely a zároveň si myslet, že Ukrajinci přicházejí o další a další kusy vzývané techniky.

Tagy: