HIMARS jako „Santovy saně“. Ukrajinci vyzdobili obávaný raketomet vánočním osvětlením

Ukrajinská armáda provedla na přelomu prosince a ledna další úspěšný úder pomocí amerických raketometů HIMARS. Obávanou dělostřeleckou zbraň tentokrát Ukrajinci vyzdobili vánočním osvětlením. Ruskému agresorovi pak poslali jasný vzkaz.

„Zlo, které se objevilo dlouho před letošními Vánocemi, bude potrestáno. Děkujeme našim partnerům a přátelům, že nám předali ‚meč odplaty‘. Použijeme jej k moudrému účelu,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany. K tomu zveřejnilo fotku salvového raketometu HIMARS vyzdobeného vánočními světýlky.

Agentura Unian také sdílela záběry, na nichž je ozdobená dělostřelecká zbraň přímo v akci. Ve chvíli, kdy HIMARS pálí na ruské pozice, pózuje před raketometem ukrajinský voják s čepicí Santy Clause. Ve videu také hraje tematická vánoční hudba.

Ukrajinská armáda rovněž sdělila, že na Nový rok její útok raketometů HIMARS zabil ve městě Makijivka v Doněcké oblasti stovky ruských vojáků. „Santa do pytlů zabalil zhruba 400 mrtvých prasat. Dalších asi 300 utrpělo různě vážná zranění,“ uvedlo na Telegramu Ředitelství strategické komunikace ozbrojených sil Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany se k incidentu nejprve nevyjádřilo. Na základě tvrzení ukrajinské armády a neoficiálních zpráv ze sociálních sítí však později přiznalo, že při novoročním útoku ukrajinských sil na Makijivku přišlo o život 63 ruských vojáků. HIMARS tam zasáhly školu, která sloužila jako kasárna pro nově mobilizované ruské vojáky.

Útok potvrdil i představitel proruských separatistů v Doněcké oblasti Daniil Bezsonov. Varoval také ruské vojáky před používáním mobilních telefonů, protože podle něj osm z deseti zásahů raketami vypuštěnými z raketometů HIMARS lze přičíst právě neopatrnému používání telefonů. Díky tomu totiž Ukrajinci zjistí, kde se okupanti nacházejí.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu nejspíš začátkem léta. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly. V počtech kusů Ukrajina Rusko stále nepřevyšuje.

Tagy: