Americký kolos, který má spasit Ukrajinu. V čem vyniká obranný systém Patriot?

Americká armáda s největší pravděpodobností poskytne Ukrajině raketový systém MIM-104 Patriot, který je určený k obraně vzdušného prostoru. Jedná se o dosud nejsilnější zbraň, kterou Washington poskytne Kyjevu. V čem je Patriot unikátní a z jakých částí se skládá?

Patriot uklidní Kyjev a vyděsí Moskvu. Tak hodnotí očekávaný export americké superzbraně na Ukrajinu web BBC. Robustní obranný systém Patriot se zřejmě brzy stane páteří ukrajinské obrany. Moskva o tom ví. Jde totiž o mimořádně známý a efektivní kus vojenské techniky.

Patriot je mobilní raketový systém, který dokáže likvidovat rakety i drony. Systém je složený ze tří segmentů. Jednou z částí je radar, ten dokáže identifikovat hrozby v okruhu 150 kilometrů.

Druhou částí je „mozek“ celého systému, kontrolní a řídicí stanice, která vypočítává dráhu raket. Třetím segmentem je pak samotná baterie, která má zpravidla šest až osm odpalovacích zařízení, z nichž každé může nést až šestnáct kusů určitého druhu raket.

Tak masivní obranný systém proto nemůže obsluhovat jediný člověk. Pro efektivní fungování Patriotu je zapotřebí až devadesáti vojáků.

Kdo má Patriot?

Systém Patriot dobře znají i v Evropě. Obranný systém má ve výzbroji například Nizozemsko, Německo, Řecko nebo Rumunsko. Na Blízkém východě na americkou techniku spoléhají v Izraeli nebo Saúdské Arábii. USA přitom první verzi Patriotu zařadily do výzbroje už v roce 1984. Nasazený byl už do války v Zálivu.

Není překvapením, že celý obranný systém je mimořádně nákladný. Jediná raketa kompatibilní s tímto kolosem vyjde zhruba na tři až čtyři miliony dolarů (cca 70 milionů korun). Vzhledem k tomu zřejmě Washington pošle Ukrajině jen pár kusů Patriotu.

BBC předpokládá, že kyjevská armáda rozmístí systémy v okolí důležitých cílů nebo klíčových měst.

Tagy: