Trenér Nizozemců van Gaal vedl tým proti Německu, i když měl pozitivní test na covid

Trenér nizozemské fotbalové reprezentace Louis van Gaal absolvoval úterní přípravné utkání v Amsterdamu proti Německu s pozitivním PCR testem na koronavirus. Na pozápasové tiskové konferenci po remíze 1:1 o tom sám informoval média.

„V pondělí jsem měl pozitivní PCR test. Doktor mi ale řekl, že se jedná pouze o zbytkové příznaky viru, které se pomocí PCR testu odhalují déle než pomocí rychlotestu,“ vysvětlil van Gaal svým obvyklým klidným způsobem a úsměvně dodal: „Nepřibližujte se ke mně!“

Přesto se především německá média podivují nad tím, jak je to možné a přípustné. „Zdá se, že koronavirus už v Nizozemsku a u van Gaala nehraje hlavní roli,“ popsal v komentáři nejčtenější německý deník Bild.

V přímém přenosu německé veřejnoprávní televize ARD bylo vidět, jak se nizozemský kouč zdraví nejen se svým německým protějškem Hansem-Dieterem Flickem, ale dokonce se objímá se svými bývalými svěřenci z dob, kdy vedl Bayern Mnichov –  s Thomasem Müllerem, střelcem německého gólu, ale také s Bastianem Schweinsteigerem, který při utkání působil jako expert německé televizní stanice.

Schweinsteiger přivedl van Gaala k rozhovoru pro ARD, kde na něj čekala moderátorka. Nikdo z nich neměl nasazený respirátor.

Van Gaal sám prohlásil, že hodiny a desítky minut před zápasem podstoupil několik tzv. rychlotestů. Všechny výsledky měl negativní. Proto si prý „dovolil“ sedět na střídačce, stejně jako při sobotním mezistátní duelu v Kodani proti domácímu Dánsku.

Jenže právě kvůli pozitivnímu PCR testu neodcestuje van Gaal na páteční losování základních skupin mistrovství světa do katarského Dauhá. I tento přístup vzbudil rozruch a Němci se ptají: Zápas ano, Katar ne?

„Danny Blind jede do Kataru. Pro příjezd do země musí být PCR test negativní, ale já jsem ho měl pozitivní,“ vysvětlil van Gaal fakt, že účast na losování přenechal svému asistentovi.

Tagy:
Německo Nizozemsko Amsterdam Katar ARD koronavirus Thomas Müller Hans-Dieter Flick Louis van Gaal Bastian Schweinsteiger losování PCR Test Mistrovství světa ve fotbale FC Bayern München