Trenér Xavi se sice dočkal Lewandowského, trénovat ho ale zatím nesmí

Americké imigrační úřady zamítly vstup do země trenérovi španělského fotbalového klubu FC Barcelona Xavimu Hernándezovi. Důvody dosud oficiálně nesdělily. Podle německého fotbalového magazínu Kicker jimi mohou být opakované cesty do Íránu během jeho působení v katarském klubu Al-Sadd Dauhá.

Xavi se v sobotu dočkal příchodu tolik chtěného nejlepšího polského fotbalisty Roberta Lewandowského, za kterého Barcelona zaplatí německému Bayernu Mnichov 45 milionů eur plus dalších možných pět milionů na bonusech. V přepočtu jde dohromady až o 1,235 miliardy korun.

Kouč žádal, aby se přestup uskutečnil do sobotního odpoledne, aby se Lewandowski stihl přesunout do Barcelony a následně s klubem odletěl na soustředění a sérii přípravných zápasů do USA. To se splnilo.

Ale na to, aby ho mohl začít co nejdříve trénovat, si budou muset oba ještě počkat. Xavi totiž zůstal ve Španělsku a s Američany řeší svou minulost. A také to, jak se co nejrychleji dostat za mužstvem na Floridu, kde se bude Barcelona připravovat.

Dvaačtyřicetiletý trenér neobdržel kvůli administrativním problémům povolení ke vstupu do země prostřednictvím systému Esta. Úředníci mu proto zabránili nastoupit do letadla směřujícího do USA.

Důvody pro automatické odmítnutí lze pravděpodobně hledat v jeho cestovním pasu s razítky z Íránu. Během svého hráčského působení v klubu Al-Sadd Dauhá v letech 2015 až 2019 záložník několikrát vycestoval do Íránu k soutěžním zápasům. Nyní se ukazuje, že právě cesty do pro Američany nepřátelské země mohou být důvodem, proč mu bylo elektronické cestovní povolení odepřeno. „Nelze to však říci s jistotou, protože neexistuje žádné oficiální prohlášení ani ze strany Barcelony, ani Xaviho, ani amerických úřadů,“ napsal Kicker.

Trenér musí žádat o vízum

Po zamítnutí žádosti musí Xavi požádat o běžné vízum. To obvykle trvá několik dní, což znamená, že přišel o přivítání Lewandowského v týmu, stejně jako o jeho první tréninky v novém dresu. Těžko lze také předpovědět, zda stihne středeční první přípravný duel proti Interu Miami ve Fort Lauderdale na Floridě.

O čtyři dny později se Barcelona utká v Las Vegas s Realem Madrid. Ve středu 27. července následuje v Dallasu zápas proti Juventusu Turín a pobyt v zámoří uzavřou Lewandowski a spol. v New Yorku s tamními Red Bulls.

Do španělské LaLigy vstoupí Barcelona v sobotu 13. srpna domácím soubojem proti Rayo Vallecano.

Tagy: