Třetí obvinění pro Trumpa. Tentokrát v souvislosti s jednáním po prohraných volbách

Americký prezident Donald Trump

Trump označil své federální obvinění za zásah do voleb a zneužití moci

Bývalý americký prezident Donald Trump byl obviněn kvůli snahám zvrátit výsledky prezidentských voleb v roce 2020, v nichž ho porazil Joe Biden. Informují o tom zahraniční agentury, podle kterých jde už o třetí obvinění exprezidenta, jenž se chce do Bílého domu vrátit ve volbách příští rok. Velká porota Trumpa obvinila ve čtyřech bodech včetně spiknutí. K soudu ve Washingtonu se má dostavit ve čtvrtek odpoledne. Trumpova kampaň nové obvinění exprezidenta označila za nejnovější zkorumpovanou kapitolu v politicky motivovaném honu na čarodějnice.

Podle serveru Financial Times vychází obžaloba amerického ministerstva spravedlnosti z vyšetřování, které vedl právník Jack Smith, a to ve věci údajného zasahování do výsledků voleb v roce 2020. „Vyšetřování se zaměřilo na činy Trumpa, stejně jako jeho spojenců a podporovatelů,“ napsal Financial Times.

ČTĚTE TAKÉ: Trump čelí další kauze. Exprezident USA potvrdil, že mu o trestním stíhání řekl vyšetřovatel

Pětačtyřicetistránkový soudní dokument uvádí, že Trump byl po volební prohře „odhodlaný zůstat u moci“ a plánoval spiknutí, kterým chtěl podvrátit „základní demokratické principy americké federální vlády, konkrétně proces hlasování, sčítání hlasů a potvrzování výsledků v prezidentských volbách“.

Trumpovy snahy vyvrcholily 6. ledna 2021 útokem tisíců jeho příznivců na budovu Kapitolu. V budově předtím začala volební schůze obou komor, která měla na programu potvrzení výsledku voleb. Po tvrdých střetech výtržníků s policisty zůstalo pět mrtvých a více než 100 zraněných.

Trump se nesmířil s porážkou a dokola nepravdivě tvrdil, že Biden zvítězil jen díky podvodům a volebním nesrovnalostem. Trump například tvrdil, že v Georgii hlasovalo během čtyř dnů 10 000 mrtvých nebo že v Arizoně volilo přes 30 000 lidí bez amerického občanství. Ani v těchto, ani v případě dalších podobných tvrzení to nebyla pravda. Vytvářel také tlak na činitele některých amerických států ve snaze zvrátit výsledek hlasování a po viceprezidentovi Mikeovi Penceovi požadoval, aby odmítl volební výsledky potvrdit.

Pence je ale potvrdil, protože mu podle jeho přesvědčení i drtivé většiny expertů ústava ani nic jiného nepovoluje. „Naše země je důležitější než jeden člověk. Naše ústava je důležitější než kariéra jednoho člověka,“ reagoval na Trumpova obvinění Pence, který se také uchází o republikánskou nominaci na prezidenta. Nikdo, kdo se povyšuje nad ústavu, by podle něj neměl být prezidentem.

Trumpův tým si postěžoval také na načasování obvinění, které přišlo dva a půl roku po daných událostech a v době rozbíhající se kampaně před příštími volbami. Důvodem je podle něho snaha o zasahování do voleb. Exprezident Donald Trump již čelí federálnímu trestnímu obvinění kvůli nakládání s utajovanými dokumenty a státnímu obvinění kvůli údajným tajným platbám před volbami v roce 2016. Vyšetřovatel Smith také uvedl, že bude usilovat o rychlý soudní proces. K soudu ve Washingtonu se má Trump poprvé dostavit ve čtvrtek v 16:00 místního času (22:00 SELČ), aby si zde vyslechl obvinění. Americké ministerstvo spravedlnosti se k případu odmítlo vyjádřit.

Tagy: