PŘEHLEDNĚ: Všichni proti Trumpovi. Kdo chce reprezentovat republikány ve volbě prezidenta?

Donald Trump a Ron DeSantis jsou favority na zisk republikánské nominace k prezidentským volbám v příštím roce.

Trump označil své federální obvinění za zásah do voleb a zneužití moci

Americký exprezident Donald Trump chce znovu získat republikánskou nominaci, aby se mohl vrátit do čela USA. Začínají se mu však rojit soupeři. Nedávno oznámili kandidaturu Ron DeSantis, někdejší Trumpův viceprezident Mike Pence či exguvernér New Jersey Chris Christie. Podívejte se na seznam politiků, kteří chtějí do Bílého domu.

Donald Trump

Dnes 76letý proslulý byznysman, politik a televizní osobnost Donald Trump usiluje o nominaci, kterou si od republikánů vysloužil již v letech 2016 a 2020. V prvním případě nominaci proměnil a stal se hlavou státu USA, ve druhém pak z pozice obhajujícího prezidenta nestačil na demokrata Joea Bidena.

Trump má na svém vrubu spoustu kontroverzí, ať už za dobu svého působení v Bílém domě, nebo doby před ním. U soudu byl kvůli obvinění ze sexuálního násilí, platbám milenkám za mlčení před volbami v roce 2016 a nyní byl předveden kvůli obvinění, že nelegálně držel utajené dokumenty ve své floridské vile Mar-a-Lago poté, co jako prezident skončil. A to je výčet jen za posledních několik málo týdnů.

Americký exprezident je navíc známý svojí neotřelou a hrubou rétorikou, kterou si dokázal získat miliony příznivců. A to i přesto, že jeho slova odborníci často označují za čirý populismus. Podle některých bývalých spolupracovníků z Bílého domu neměl vůbec potuchy, jak by měl v roli prezidenta vystupovat. Navíc u něj prý panoval neuvěřitelný chaos. Kupříkladu jeho někdejší bezpečnostní poradce John Bolton pro USA Today popsal, že působit po Trumpově boku v Oválné pracovně bylo jako „žít uvnitř hry pinball“.

Jeden z nejvýraznějších momentů Trumpova úřadování se udál 6. ledna roku 2021. Tehdy dosluhující prezident vyburcoval několik tisíc svých nejzarytějších fanoušků, aby šli protestovat k budově Kapitolu, kde američtí zákonodárci v čele s Trumpovým viceprezidentem Mikem Pencem schvalovali výsledek podzimních voleb. Trump v nich sice prohrál s Bidenem, ale porážku do té doby neuznal. Došlo k bezprecedentním násilnostem a vniknutí do budovy, tam se protestující střetli s ochrankou i policií, k tomu někteří z nich rabovali. Násilnosti měly za následek několik mrtvých. Později se ukázalo, že Trump v Bílém domě váhal, zda má na místo povolat národní gardu. Řada republikánů má Trumpovi incident za zlé.

Bývalý prezident a známý podnikatel přesto figuruje v čele žebříčků popularity mezi republikány v řadě průzkumů, například na webu Morningconsult. Zůstává tak hlavním kandidátem pro nominaci na prezidentské volby.

Ron DeSantis

Trumpovým největším rivalem v republikánských primárkách je podle sázkových kurzů floridský guvernér Ron DeSantis. Před časem byl mezi spolustraníky dokonce populárnější. Zdálo se, že republikáni našli vycházející hvězdu, díky které nespokojenci odstaví Trumpa na vedlejší kolej.

Jenže chyba lávky. Trump začal v posledních měsících v průzkumech růst a zřejmě k tomu přispěl i sám DeSantis. Napřed až příliš dlouho váhal nad oznámením kandidatury, k tomu se nevyjadřoval k Trumpovým osobním výpadům. Republikánský rival jej od kandidatury odrazoval například slovy, že „na něj ví více věcí než jeho žena“, psal například web WSJ. Aby toho nebylo málo, DeSantisovo oznámení způsobilo výpadek Twitteru, což vedlo k posunutí času jeho proslovu, který tak neměl plánovaný dosah. Hned na startu tak klopýtl.

Sám DeSantis je nicméně i nadále silnou protiváhou Trumpa. Zatím se neprofiluje jako jeho odpůrce a snaží se mluvit spíše o sobě či své politice. Ta je silně konzervativní a v některých případech ji média označují až za koketující s krajní pravicí. Velmi známý je například jeho boj s woke kulturou.

Na druhou stranu je DeSantis na své domovské Floridě, kde je guvernérem, velmi populární a úspěšný. To by chtěl přenést i do kampaně. Rozhodně má šanci uspět, pokud si udrží tradiční republikánské voliče a zároveň zvládne Trumpovi uzmout část jeho fanoušků. Portál Politico doporučuje, aby se DeSantis snažil před Trumpovými výroky bránit a ukázal tak, že je schopen jít s ním do souboje.

Mike Pence

Začátkem června oznámila svoji kandidaturu také Trumpova někdejší pravá ruka Mike Pence. Bývalý viceprezident byl již dříve považován za naději republikánů, která by časem mohla dostat významnější roli, než je sekundant hlavy státu. Nyní se o to Pence skutečně pokouší.

Dávno je pryč doba, kdy byl Pence Trumpovým spojencem. Bývalý viceprezident svému někdejšímu nadřízenému nezapomněl útok na Kapitol, při němž se Pence nacházel i s kongresmany a senátory uvnitř budovy. „Věřím, že ten, kdo se snaží postavit sám sebe nad Ústavu, by nikdy neměl být prezidentem Spojených států,“ prohlásil před pár dny během zahájení své kandidatury, jak informuje například list The Washington Post.

Sám Pence představuje konzervativní křídlo republikánské strany, navíc by coby někdejší Trumpův viceprezident mohl teoreticky získat i některé z jeho příznivců. Jeho šance jsou však zatím hodnoceny jako velmi malé. V průzkumech mezi republikány se jeho podpora pohybuje zhruba kolem pěti procent.

Lze však očekávat, že do závodu o republikánskou nominaci může silně promluvit zejména svou kritikou Trumpa.

Nikki Haleyová

Ještě menší podporu má mezi republikánskými voliči Nikki Haleyová. Ta má za sebou šest let coby guvernérka Jižní Karolíny a Trump ji vybral jako americkou ambasadorku při Organizaci spojených národů (OSN).

Už předtím než se Trump stal prezidentem, dala Haleyová najevo, že není jeho fanynkou. V primárkách v roce 2016 zprvu podporovala floridského senátora Marca Rubia, později senátora z Texasu Teda Cruze. Když z primárek vzešel vítězně Trump, Haleyová ho nakonec s výhradami podpořila, psal web USA Today.

Po útoku na Kapitol řekla, že šlo o „ne nejlepší moment Trumpa“, přesto by ho prý byla ochotná znovu volit. Nyní se rozhodla jít proti němu.

Chris Christie

Za zmínku stojí i bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, který se o republikánskou nominaci pokoušel již v roce 2016. Nakonec se rozhodl podpořit Donalda Trumpa. Jeho příklon k exprezidentovi je nyní, zdá se, pryč.

Christie, který je znám coby velmi zdatný a agresivní rétor, se totiž s vervou pustil do kritiky Trumpa a jeho politiky. „Od roku 2016 nevyhrál jedinou zpropadenou věc,“ vztekal se na exprezidenta Christie ve vysílání stanice CNN. Domnívá se, že kvůli Trumpovi republikáni postupně ztratili obě komory Kongresu, Bílý dům a také dvě pozice guvernéra. Až v nedávných volbách v roce 2022 republikáni jen s velkými těžkostmi dokázali získat aspoň Sněmovnu reprezentantů.

Jeho šance jsou aktuálně podle průzkumu pro CBS spíše v desetinách až jednotkách procent, ale v kampani může sehrát významnou roli. Portál Politico připomíná, že v roce 2016 dokázal v debatách naprosto uzemnit republikánskou naději Marca Rubia natolik, že mu tím jeho kampaň de facto ukončil. Nyní má nový cíl – Donalda Trumpa.

Hvězdná pěchota republikánů

Mezi republikány jsou i další uchazeči o prezidentskou nominaci. Jde například o guvernéra Severní Dakoty Douga Burguma, bývalého guvernéra Arkansasu Asu Hutchinsona, senátora z Jižní Karolíny Tima Scotta, podnikatele Viveka Ramaswamyho a pravicového komentátora a rozhlasového moderátora Larryho Eldera.

Tito kandidáti však podle průzkumů shrnutých na webu RealClearPolitics u republikánských voličů výrazně zaostávají.

Tagy: