Ukrajinky žijící v Česku: Trhá nám to srdce, brečely jsme. Bojíme se o své rodiny

Lidé čekají na kyjevském nádraží, snaží se utéct do bezpečí.

Příběhy podnikatelů

Bezmoc a hrůza. Ukrajinští podnikatelé v Česku od rána s napětím nevěřícně sledují vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Všichni mají na Ukrajině příbuzné nebo přátele. S nejbližšími jsou v neustálém kontaktu, někteří hodlají v případě eskalace válečného konfliktu příbuzným pomoci a zařídit jim cestu do Česka.

„Dnešek začal hrozně. Maminka a já jsme brečely. Mluvily jsme s babičkou, která říkala, že v obchodech není jídlo, všechno je vykoupené. Na benzínkách se tvořily čtyřkilometrové fronty,“ přiblížila situaci na Ukrajině 24letá Halina Popovychová.

Vyrůstala na Ukrajině, v Brně žije s manželem už několik let i se svými rodiči a sestrami. Od babičky, která zůstala v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, jí teď přichází stále děsivější zprávy. „Už jsou v Charkově a Oděse. Na internetu ukázali, že naši sestřelili ruský bombardér,“ popsala.

Její babička říká, že na Ukrajině se všichni bojí. „Mají velký strach, propadají panice. Babička je z toho úplně hotová. Brečela a říkala, že je ráda, že alespoň my tam nejsme,“ pokračovala mladá podnikatelka.

Rodině pomohu do Česka

Ještě znepokojivější zprávy dostává od kamaráda, který slouží jako voják v Kyjevě. „Říkal, že v Kyjevě je to hrozné. Nechtěl se moc bavit, jen mi napsal, že je to hrozné. Vůbec nikdo si nedokáže představit, co může následovat. Že se něco – válka v takové moderní době – může stát,“ dodala. Obavy o život svých blízkých sužují všechny krajany, kteří nyní pobývají v Česku. Stejný strach zažívá i kadeřnice Ljuba Tančynecová z Hradce Králové.

„Je mi líto lidí, kteří to tam nyní musí prožívat. Trhá mi to srdce, protože jde o lidské životy,“ uvedla podnikatelka. Na Ukrajině zůstali její rodiče – i oni žijí v Zakarpatské oblasti, kam se zatím ruská vojska nedostala. „Jsem s nimi neustále v kontaktu. Ve chvíli, kdy se budou cítit ohroženě, s nimi budu popřípadě řešit příjezd do České republiky, pokud to bude možné,“ dodala.

V jednom se všichni shodují – jediné, co chtějí, je, aby se na Ukrajinu vrátil mír a jejich rodiny byly v bezpečí.

Tagy: