Muž před kostelem v USA střílel lidi. Už dost, řekl Biden a vyzval k zákazu útočných pušek

Další střelba v USA,  v Iowě zabíjel střelec před kostelem

Muž před kostelem v Iowě střílel lidi

Tři lidé zemřeli při střelbě před kostelem ve městě Ames v americkém státě Iowa. Mezi mrtvými je i pravděpodobný útočník, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta k případu zatím nesdělila bližší podrobnosti, nebezpečí pro občany ale podle ní již pominulo. Americký prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky, zintenzivnil prověrky kupujících a zavedl další opatření ke zpřísnění kontroly zbraní.

Střelba se odehrála ve čtvrtek večer místního času na parkovišti před obřím kostelem Cornerstone na okraji Amesu, uvedl šerif okresu Story County Nicholas Lennie. Jeden z mrtvých je patrně střelec, dodal. Místní deník Des Moines Register uvedl, že v kostele se ve čtvrtek konají pravidelné večerní akce pro studenty a mládež.

Spojené státy v posledních týdnech zaznamenaly řadu případů masové střelby. V obchodě s potravinami v Buffalu ve státě New York zabil útočník 14. května deset lidí, o deset dní později ve škole v texaském Uvalde zemřelo při řádění střelce 21 lidí včetně 19 dětí, ve středu pak muž v areálu nemocnice ve městě Tulsa zastřelil čtyři lidi a pak i sebe.

Biden vyzval k zákazu útočných pušek

Americký prezident Joe Biden vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky, zintenzivnil prověrky kupujících a zavedl další opatření ke zpřísnění kontroly zbraní. Učinil tak v reakci na sérii střeleckých útoků, které v posledních dnech zasáhly Spojené státy. Informovala o tom agentura Reuters.

„Už dost,“ řekl Biden v projevu z Bílého domu, který byl americkými médii vysílán v přímém přenosu v hlavním vysílacím čase. „Proboha, kolik krveprolití jsme ještě ochotni akceptovat?“ pronesl Biden k občanům země, kterou šokovala nedávná střelba na školáky v Texasu, v budově zdravotnického zařízení v Oklahomě a v obchodě s potravinami v Buffalu.

„Nemůžeme znovu zklamat americký lid,“ řekl demokratický prezident, který zároveň naléhal na republikány, aby umožnili schválení zákonů zpřísňujících kontrolu zbraní. Tyto zákony mají ovšem malou šanci projít Senátem. Biden dále vyzval Američany, aby otázku kontroly zbraní „postavili do centra svého volebního rozhodování“ v listopadových volbách do Kongresu.

Velká většina amerických voličů – a to jak demokratů, tak republikánů – je podle průzkumů pro přísnější zákony o kontrole zbraní, připomíná Reuters. S legislativními návrhy obvykle přicházejí demokratičtí zákonodárci, ale opakovaně narážejí na odpor Republikánské strany. Značná část jejích členů se totiž přiklání k širokému výkladu druhého dodatku americké ústavy, který se týká práva držet zbraně.

Tagy:
zbraň střelba kostel Joe Biden Buffalo Republikánská strana mrtví USA Iowa Kongres Spojených států amerických Senát Spojených států amerických Ames