Tři z pěti pacientů převážených do Motola zemřeli. Máme výpověď přeživšího

Záchranáři

Prežil covid

O tom, že onemocnění COVID-19 nelze brát na lehkou váhu, se už přesvědčily tisíce lidí, kteří skončili ve vážném stavu v nemocnicích. Hodně pozornosti se v listopadu věnovalo pěti pacientům, kteří byli kvůli přetíženým nemocnicím převezeni ze Zlínského kraje do pražského Motola. Jak se nám podařilo zjistit, tři z nich bohužel boj s covidem prohráli. Jedním ze dvou, kteří přežili, je 44letý muž z Kroměříže.

Je 6. listopadu 2020. Záchranáři právě v kroměřížské nemocnici nakládají Romana Knota do sanitky. Společně s dalšími čtyřmi pacienty míří do pražského Motola. „Tento převoz si vůbec nepamatuju, bylo to prostě v umělém spánku. Prvních 14 dnů jsem ani nevěděl, že jsem v nemocnici,“ přiznává Knot.

„Byli to pacienti, kteří byli schopni zvládnout transport, čili průběh covidové pneumonie byl relativně lehčí, ale samozřejmě pořád to byli pacienti, kteří byli v intenzivní péči, na umělé plicní ventilaci,“ popisuje stav hospitalizovaných krajský koordinátor intenzivní péče pro Zlínský kraj Tomáš Gabrhelík.

Co pacient vzkazuje skeptikům?

O závažnosti jejich stavu svědčilo i to, že tři z těchto pacientů se z nemocnice už nevrátili. Také Roman Knot bojoval o život. Nemohl dýchat a horečky přesahovaly 42 stupňů. „Místy jsem už i vykašlával krev a plíce přestávaly fungovat. Byl jsem napojený na spoustu přístrojů, léků, které jsem dostával,“ vzpomíná Knot.

Po deseti dnech nejistoty se ale dostal z nejhoršího. Lékaři ho probudili z umělého spánku a začal dýchat pomocí kyslíkové bomby. Skeptici, kteří říkají obyčejná chřipečka, by si měli asi jednou zajít na takové oddělení, podívat se, jak vypadá krutý průběh této nemoci… prvotní věc – chtěl bych poděkovat lékařům a veškerému zdravotnickému personálu, který se o mě staral,“ vzkazuje muž, který se ocitl na pokraji smrti.

Roman Knot už je téměř dva měsíce doma. Musí ale dodržovat přísný klidový režim. Projevily se u něj totiž nejrůznější komplikace. Má problémy se srdcem a stále se velmi rychle unaví. Přesto je šťastný, že je znovu doma.

Tagy: