Tříletá Anička dvakrát odešla ze školky bez vědomí učitelů. Rodinu zaskočil přístup personálu

Učitelé zmizení Aničky zaregistrovali zhruba až za 15 minut.

Anička odešla ze školy bez vědomí učitelů, řeší to inspekce

Tříletá Anička ze středočeských Chorušic dvakrát odešla bez vědomí učitelů z mateřské školy. Podle jejích rodičů pochybilo vedení, když nezamykalo bránu do zahrady, kde si děti pravidelně hrají. Díky CNN Prima NEWS se případem začala zabývat inspekce.

Příběh jako z hororového filmu. Tříletá holčička bez vědomí učitelů dvakrát odešla bez dozoru domů z mateřské školky. „Poprvé přišla úplně sama. Volali jsme zpět do školky paní ředitelce, která vyšla na zahradu a zeptala se personálu, kde mají Aničku. Minimálně 15 minut o ní nevěděli,“ řekl CNN Prima NEWS otec holčičky Petr Kříž.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální útok na babičku s vnučkou ve Francii: Útočník už není ve vazbě. Napadení popírá

Hned po měsíci se ale celá situace znovu opakovala. „Podruhé ji odchytla nějaká paní, která jela okolo autem. Byl jsem z toho paf, že jsem té paní ani nepoděkoval,“ dodal Kříž.

Podle tatínka kontaktovala školka rodiče zhruba 15 minut poté, co Aničku přivezla neznámá žena autem. Vzdálenost mezi Aniččiným domovem a školkou je přes tři čtvrtě kilometru. Zhruba dvě třetiny cesty lemuje chodník, zbytek šla Anička přímo po hlavní silnici.

„Dle školského zákona je za bezpečnost a zdraví žáků zodpovědná škola. Za dodržování dohledu potom ředitel nebo ředitelka školy,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Ředitelka ani zřizovatel školy – tedy obec – případ nechtějí komentovat. Škola se rodičům za nezvládnutou situaci neomluvila, a navíc připravila rodině nečekané překvapení. Aničku vyloučila z plánované a rodinou zaplacené školy v přírodě.

Případem se už zabývá i Česká školní inspekce. „Musí se prošetřit, zdali šlo o individuální selhání pedagoga, který to měl na starost, nebo zda šlo o nedostatečné zabezpečení,“ řekl ředitel sekce inspekční činnosti České školní inspekce Karel Kovář. Podle školské inspekce nemá v tomto případě vedení mateřské školy nárok na vyloučení dítěte z pobytu v přírodě.

Tagy: