Tříletou Janinku trápí řada problémů, potřebuje rehabilitační pobyty. Matka prosí o pomoc

Tříletá Janinka je usměvavá, modrooká a blonďatá holčička, kterou však od narození trápí řada zdravotních problémů. Trpí svalovou hypotonií, kloubní hypermobilitou a nerovnoměrným psychomotorickým vývojem. Její maminka Nikola se přesto nevzdává a snaží se své dceři dopřát normální život. Aby se však Janin zdravotní stav zlepšoval, potřebuje docházet na řadu rehabilitací. Několikaměsíční pobyt v odborném léčebném ústavu ale vychází na několik desítek tisíc korun. Její maminka proto prosí o pomoc.

Těhotenství Nikoly bylo od počátku rizikové. „Přibližně v pátém týdnu začala maminka silně krvácet. Po převozu do nemocnice jí bylo řečeno, že už pro ni lékaři, co se týče léků, víc udělat nemohou a že o miminko nejspíš přijde. Nechali si ji v nemocnici na pozorování,“ popsala svůj příběh slovy malé Janinky na stránkách Donio.

Nikola v nemocnici pobyla několik týdnů. „Celou dobu mě hladila po bříšku a říkala mi, jak moc mě miluje a ať s ní zůstanu. Po asi dvou týdnech jí lékaři řekli, že o mě zázrakem nepřišla,“ pokračuje vyprávění. Posléze Nikolu propustili domů, za několik týdnů se ovšem dostavily další potíže –⁠ trpěla dušností a začala jí brnět ruka. „Jelikož v té době brala injekce na ředění krve a v rodinné anamnéze máme úmrtí na trombózu, nechali si ji doktoři opět v nemocnici na pozorování. Těhotenství dál pokračovalo jako rizikové,“ píše „Janinka“.

ČTĚTE TAKÉ: Po 25 letech přišlo vytoužené dítě, dceru Patrik ale dospívat neuvidí. Rodinu rozdělila nehoda

Dítě se předčasně narodilo v únoru 2020, a to po velmi komplikovaném a těžkém porodu, který musel být ukončen akutním císařským řezem z důvodů těžké preeklampsie, která představuje nebezpečí pro budoucí matku i nenarozené dítě. „Ihned po mém narození mě bezprostředně ohrožovala na životě poporodní asfyxie, RDS neboli syndrom dechové tísně novorozence, hypotonie a bradykardie (zpomalení srdeční frekvence, pozn. red.). Byla u mě také životně nutná ventilační podpora CPAP s oxygenoterapií,“ pokračuje „Janinka“, která poté byla přeložena na neonatologickou jednotku intenzivní péče.

O život bojovala i její maminka

O život v tu chvíli bojovala také její maminka. „Zatímco můj stav se pomalinku lepšil, její stav se horšil,“ popsala holčička. Nikola dostávala léky na velmi vysoký tlak, ale bohužel ani ty nepomohly. Když se její stav prudce zhoršil, rozhodli se jí lékaři uspat a počkat, zda se její stav zlepší. „Maminka je silná a bojovná a o svůj život se poprala. Dodnes ale trpí v důsledku těžké preeklampsie občasnou poruchou čití v nohou a extrémními bolestmi zad,“ doplnila „Janinka“.

Zdravotní problémy dodnes trápí i malou Janinku. „Mám svalovou hypotonii, kloubní hypermobilitu, nerovnoměrný psychomotorický vývoj, autistické rysy a trpím na afektivní respirační záchvaty s celkovým bezvědomím. S maminkou docházíme na gastroenterologii, neurologii, k psychologovi a na rehabilitace. Mojí mamince se podařilo i přes nepříznivé predikce zlepšit mojí motoriku na velice dobrou úroveň. Ještě by mě ale ráda posunula dál ohledně logopedie a ergoterapie. Měla jsem velké štěstí, že jsem se narodila právě mojí mamince, která nevzdala nikdy nic a rozhodně nevzdá boj o moje zdraví,“ uvedla ve svém příběhu.

K tomu, aby se její zdraví zlepšilo, potřebuje holčička odbornou pomoc. Pobyt ve specializovaném léčebném ústavu na tři měsíce však vychází na 330 tisíc korun. Nikola by kromě toho ráda vybrala alespoň 16 tisíc na řidičské oprávnění a 50 tisíc na ojeté auto, kterým by mohla dcerku dopravit k lékařům.

Z důvodů respiračních záchvatů, které u holčičky mohou končit až bezvědomím, je pro ni cesta veřejnou dopravou nezvladatelná. „Maminka má, co se týče aut, velmi negativní zkušenost – autonehoda se smrtí blízkých osob – proto by si přála pouze starší ojeté auto, které by využívala jen na cesty k lékařům a do lázní. Pro mě maminka udělá všechno a ráda by mi cesty zpříjemnila,“ dodala holčička.

Pokud i vy chcete Janince a její rodině pomoci, můžete tak učinit zde.

Tagy: