Otec o děsivé nehodě u Špačinců: Malý Riško nebojuje o život poprvé. Tchyně je v umělém spánku

Otec, jehož tříletý chlapec je v kritickém stavu po nedělní autonehodě u obce Špačince na Slovensku, promluvil pro Nový Čas. Svěřil se, že to není poprvé, co jeho syn bojuje o život, krátce po narození byl totiž operován kvůli vrozené srdeční vadě. Řekl, že jeho manželka podepsala reverz, aby mohla jezdit za maličkým Riškem do nemocnice. Tchyně, která také seděla v onen osudný den ve vozidle, do něhož nabourala v protisměru jedoucí červená felicie, je podle jeho slov v umělém spánku a je v ohrožení života.

Když došlo v neděli k tragické nehodě u obce Špačince ve slovenském okrese Trnava, byl zrovna Luboš pracovně v Německu, prozradil pro deník Nový Čas. Jakmile se o tragické události dozvěděl, okamžitě spěchal domů za svojí manželkou Radkou a tříletým synem Riškem, který po nárazu vyletěl i s dětskou autosedačkou. „Manželka vždy dbala na to, aby byl maličký v bezpečí. Sedačku pokaždé upevnila. Možná selhala technika,“ zamyslel se otec.

ČTĚTE TAKÉ: Pomoc přišla pozdě. Auta blokovala uličku pro záchranáře, při havárii zemřel manželský pár

Luboš promluvil o detailech hrůzné nehody, při které zemřeli dva mladíci v protijedoucím vozidle, třiadvacetiletý Michal a jeho šestadvacetiletý kamarád Richard. Lubošova manželka, tchyně a švagrová vyrazily s dětmi na výlet do Trnavy. „Švagrová s dětmi vyrazila jako první. Manželka se synem a tchyní jeli až po nich, protože šli do dětského centra, kde si hráli. Nevím, co přesně se stalo, jen mi volali, že moje žena měla nehodu. Hned jsem sedl do auta a vyrazil z Německa domů. Manželka si nic nepamatuje, jen mi řekla, že se na ně vyřítilo červené auto,“ popsal manžel Radky, která – stejně jako její maminka a syn – skončila v nemocnici.

Tříletý Riško po bouračce musel být letecky transportován do nemocnice v Bratislavě. Skončil na jednotce intenzivní péče s otokem mozku. Kvůli tomu Radka v nemocnici podepsala reverz, aby mohli s manželem dojíždět za Riškem do Bratislavy.

„Manželka měla otřes mozku a pohmožděniny, ale chtěla být doma, abychom mohli jezdit za synem,“ vysvětlil. „Stále je hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče,“ řekl. „Ale už ho začali probouzet. Už jsem ho slyšel i vykašlávat a také hýbe ručičkami,“ dodal s nadějí.

O život bojuje podruhé

Není to poprvé, co maličký Riško bojuje o život. „Když byla manželka těhotná, lékaři se něco nezdálo. Předčasně porodila a když synovi byly tři měsíce, operovali ho kvůli vrozené srdeční vadě. Trpí fallotovou tetralogií, mezi komorami měl díru a zúženou cévu. Dětem s touto vrozenou vadou se říká modré děti,“ svěřil Luboš s tím, že když mu o nehodě řekli, byl z toho zničený. Cestou domů z Německa se sotva soustředil na řízení. V hlavě se mu stále honily nepříjemné myšlenky, ale věří, že jeho malý chlapeček zvládne i tento boj.

Také popsal, jak je na tom tchyně, která je stále v nemocnici. Její zdravotní stav není dobrý. „Věřím, že Ivanka, kterou beru jako mámu, to zvládne. Je na tom velmi špatně. Má silné bolesti a budou ji převážet do bratislavské nemocnice. Museli ji dát do umělého spánku,“ pověděl zdrceně.

Z tragické nehody jsou smutní i lidé z obce, kde rodina žije. „Je to pro nás velmi těžké, budeme za jejich uzdravení mít mši,“ uvedla příbuzná rodiny. „Kdybyste jen věděli, jak úžasná rodina to je. Všem vždy pomáhají. Ivanka by pro ostatní své srdce rozdala. Tohle si nezaslouží,“ řekla jedna ze sousedek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koloběžkář na Plzeňsku měl uškrtil motorkáře kvůli banalitě

.

Tagy: