Tropy končí, do konce týdne bude v Česku deštivo. Kdy bude pršet nejvydatnějí?

Deště a mnohdy i silných přeháněk se nezbavíme ani v následujících dnech. V úterý by ale měly zasáhnout jen východ České republiky, naopak ve čtvrtek se proženou celým územím. K tropickým 30 °C se až do konce týdne nepřiblížíme. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

V úterý se k přeháňkám přidá i déšť, který je předpokládán zejména na jihovýchodní polovině území, místy i bouřky. Polojasno by mělo být na severozápadě, i když i zde meteorologové z ČHMÚ hlásí možné ojedinělé přeháňky. Přes den bude nanejvýš 20 až 25 °C, v noci pak teploty mohou klesnout k 15 až 11 °C.

Na středu meteorologové hlásí polojasno až oblačno. Ojediněle se můžou objevit přeháňky, ale i bouřky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 21 až 25 °C. Naopak nejnižší teploty během noci klesnou na hodnoty mezi 15 až 11 °C.

Oblačnou oblohu pak meteorologové předpovídají na čtvrtek, kdy zároveň hlásí přeháňky na většině území České republiky. Ojediněle se můžou objevit i bouřky. Se čtvrtkem zároveň přichází mírné ochlazení. Nejvyšší denní teploty by se totiž měly pohybovat v rozmezí 18 až 22 °C, na jihovýchodě bude maximálně 24 °C. V noci naopak můžou klesnout k 13 až 9 °C.

V pátek meteorologové očekávají oblačno až polojasno, místy s přeháňkami. Přes den předpovídají stejné teploty jako ve čtvrtek, tedy maximálně 19 až 23 °C, v noci pak nejnižší teploty mohou být mezi 13 až 9 °C.

Na sobotu a neděli odborníci hlásí převážně oblačnou oblohu, kterou budou místy doplňovat přeháňky, na některých místech i bouřky. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 20 až 24 °C. Naopak v noci může být minimálně 13 až 9 °C.

Jak bude v červenci?

Do konce července se budou v Česku podle meteorologů střídat teplejší a chladnější období častěji. „Ze čtyř předpovědních týdnů bude pravděpodobně nejchladnější druhý týden (od 11. července), následně se budou průměrné týdenní teploty postupně zvyšovat,“ uvádí ČHMÚ ve své dlouhodobé předpovědi pro období od 4. do 31. července. Týdenní průměry teplot by ale podle ní neměly vybočovat z hodnot obvyklých pro první prázdninový měsíc.

Červenec zřejmě nebude mimořádně deštivý, ani nezvykle suchý. „Očekává se, že relativně nejvíce srážek oproti dlouhodobému průměru se vyskytne v prvním předpovědním týdnu a nejméně ve čtvrtém týdnu, ale pravděpodobně v intervalu obvyklých hodnot pro danou roční dobu,“ odhadují meteorologové.

Tagy: