Trump označil svůj 400 milionový dluh za „maličkost“. Biden se zastal transgender lidí

Donald Trump debata NBC

Boj o prezidentské křeslo v USA

Donald Trump, stále ještě úřadující americký prezident, přiznal během předvolební debaty v televizi NBC 400 milionový dluh své společnosti The Trump Organization. Podle něj je ale pouze „maličkostí“ ve srovnání s jeho celým majetkem. Prezident se také hájil tím, že peníze nedluží „lidem se zlými úmysly“. Ve stejný čas na stanici ABC jeho soupeř Joe Biden slíbil zvrátit prezidentova „nebezpečná a diskriminační“ nařízení proti transgenderovým lidem.

„Čtyři sta milionů dolarů je maličkostí,“ řekl Trump a nepřímo tím potvrdil pravdivost svých daňových přiznání zveřejněných deníkem The New York Times. Dříve přitom prezident odhalení deníku označil za „falešné“.

Trump se před moderátorkou NBC Savannah Guthrieovou hájil tím, že jde „jen o maličké procento z jeho celého majetku“. Vyvrátil přitom, že by dlužil peníze cizím mocnostem, jak v současnosti spekulují některá americká média. „Ne, nedlužím peníze Rusku, nedlužím… dlužím jen velmi málo… Nazývá se to hypotéky. Lidi mají dům, tak si vezmou hypotéku,“ popisoval prezident. „Nějaké zahraniční bance, zahraniční instituci?“ tlačila na Trumpa moderátorka. „Ne, o které bych věděl,“ opáčil prezident.

Prezident jako už několikrát také zopakoval, že daňová přiznání nemůže zveřejnit, protože právě probíhá jejich audit. „Neexistuje žádný zákon nebo pravidlo, které by vás omezovala ve zveřejnění daňových přiznání,“ nenechala se odbít moderátorka. „Ne, kromě zdravého rozumu, inteligence a rady právníků,“ odpověděl Trump. Prezident si zároveň postěžoval, že daňový úřad se „k němu chová špatně“, protože v něm pracují „lidé z přechozích administrativ“.

Trump odsoudil rasisty stejně jako Antifu

Moderátorka se také dočkala značného pokárání, když prezidentovi položila otázku, jestli veřejně odsuzuje bílé rasisty. „Posloucháte? Odsuzuji bílý rasismus,“ odpověděl podrážděně a připomněl jí, že v minulosti rasisty již několikrát odsoudil. Zároveň se zeptal, proč se nezeptala Bidena, zda odsuzuje Antifu. „Vím o Antifě a radikální levici. Vím, jak jsou násilní a vím, jak vypalují města,“ uvedl Trump. „Odsuzuji rasisty, ale stejně tak odmítám Antifu,“ pokračoval.

Biden dostal lekci od černošského tazatele

Ve stejný čas, ale na jiné televizní stanici, odpovídal na otázky moderátora ABC George Stephanopoulose a přítomných diváků i Trumpův soupeř o Bílý dům Joe Biden. Na rozdíl od Trumpa vystupoval většinu času poměrně bez emocí a svůj hlas držel v monotónní rovině.

Viditelně jej ale rozhodila otázka mladého černocha, který se Bidena zeptal, co bývalý viceprezident říká na Afroameričany, kteří pro něj „volí za další účast v systému, který je nedokáže ochránit“. Bidenovi přitom v otázce připomenul narážku na dřívější výrok: „Pokud pro mě nebudete volit, tak nejste černí.“ „Nejprve, jak řekl můj přítel John Lewis, volební právo je posvátnou příležitostí, může přinést změnu,“ stočil Biden odpověď k nedávno zesnulému ochránci černošských práv.

Biden kritizoval Trumpovu zahraniční politiku

Na jinou otázku diváka, jestli si Trump zaslouží pochvalu za svoji neútočnou zahraniční politiku, Biden odpověděl: „Trochu, ale ne moc.“ Viceprezident si myslí, že Američané jsou díky Trumpově politice „izolovanější, než kdy byli“. „Naše ‚pojďme sami‘ a ‚Amerika první‘ učinila Ameriku osamocenou,“ uvedl Biden. Irán má podle něj „blíže k tomu, aby měl dostatek jaderného materiálu k výrobě atomové bomby“. A Severní Korea má, kvůli Trumpově politice „více bomb a raket“.

Tagy: