Trump před volbami hrozí třetí světovou. Jeho kampaň extrémně rozděluje, tvrdí Harrisová

Bidenův nástupce ve volbách proti Trumpovi není jasný, nejvíce šancí má však Kamala Harrisová.

Volební kampaň v USA

Do amerických prezidentských voleb zbývá 99 dní, a jak ukazují poslední průzkumy, preference jsou velmi těsné – pro Donalda Trumpa se vyslovilo 49 procent voličů, pro Kamalu Harrisovou 47 procent. Harrisová však ještě nemá nominaci potvrzenou. Na předvolebních setkáních na sebe ale oba tábory útočí tvrdými výroky. Trump třeba hrozí třetí světovou válkou.

„Když vyhrajeme, bude to velmi jednoduché, všechno se vyřeší, a to velmi rychle. Když ne, skončí to velkými válkami na Středním východě a možná i třetí světovou válkou,“ vymezil se vůči vládě demokratů Trump během setkání s izraelským prezidentem. Podle něj je svět nejblíže celosvětovému konfliktu od druhé světové války. „Protože naši zemi řídí neschopní lidé,“ řekl exprezident.

ČTĚTE TAKÉ: Volby rozhodnou Afroameričané a Hispánci, píše CNN. Harrisová zvítězí jen s jejich obří podporou

Po útocích na jednaosmdesátiletého Bidena, který nakonec z boje o Bílý dům odstoupil, teď republikáni míří na Kamalu Harrisovou. „Asi nejhorší věc, kterou Kamala Harrisová udělala, bylo to, že léta pomáhala krýt Bidenovy degradující mentální schopnosti,“ řekl na předvolebním setkání republikánský viceprezidentský kandidát J. D. Vance.

Právě na jeho schopnosti a charisma Trump aktuálně sází. „Slyšela jsem ho mluvit na sjezdu republikánů před pár týdny. Udělal na mě opravdu skvělý dojem. Líbí se mi, co říká, je skvělý kandidát. A je fajn, že je mu 39. Mohl by být příště prezident,“ sdělila Sheila Hoffmanová z Minnesoty pro AP.

Oproti tomu Harrisová hodlá v kampani zúročit fakt, že je žena a že má rodiče přistěhovalce. Kromě toho chce oslovit především nerozhodné mladé voliče. „Trump má pro druhé funkční období extrémně rozdělující program. Jeho projekt 2025 zahrnuje plány na celostátní zákaz potratů, podkopávání práv LGBTQ a na odvrácení našeho úsilí v boji proti změně klimatu. Ale vy, mladí lidé, máte moc tomu zabránit,“ apelovala na voliče americká viceprezidentka.

Harrisová si věří a je prý připravena utkat se s Trumpem v televizní debatě. Ten ale reagoval slovy, že by to bylo poněkud předčasné. Harrisovou sice jako Bidenovu náhradnici podpořila většina demokratů, na oficiální potvrzení své kandidatury si ale bude muset počkat do 19. srpna na nominační sjezd.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Obama se ženou podpořili Harrisovou. Uděláme vše, abychom tě dostali do Bílého domu, řekli

Tagy: