CNN: Volby rozhodnou Afroameričané a Hispánci. Harrisová zvítězí jen s jejich obří podporou

Americká viceprezidentka a prezidentská kandidátka Kamala Harrisová

Harrisová míří k nominaci

O výsledku voleb v USA rozhodnou především tři skupiny obyvatel – Afroameričané, Hispánci a mladí lidé do 35 let. Pokud chce viceprezidentka Kamala Harrisová porazit Donalda Trumpa, bude potřebovat větší podporu od těchto skupin, než jaké se jí dostává v současnosti. Vyplývá to z průzkumu CNN.

Viceprezidentka Kamala Harrisová vystřídala Joea Bidena na pozici hlavní favoritky na získání demokratické nominace do prezidentských voleb. Tato změna podle průzkumu CNN a agentury SSRS ovlivnila vnímání voličů, ale ještě ne tolik, jak by si zřejmě Harrisová přála.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kamala a kdo k ní? Harrisová si vybírá viceprezidenta, ve hře je i slavný astronaut

Podle analýzy budou vítěze voleb určovat především nerozhodnutí voliči ze tří skupin – Afroameričané, Hispánci a mladí lidé pod 35 let. Průzkumy ukazují, že všechny tyto skupiny vyjadřují Harrisové větší podporu než doposud Bidenovi.

Harrisovou podporuje 78 procent Afroameričanů, Trumpa jen 15 procent. Biden měl podporu 70 procent Afroameričanů, tedy o trochu nižší než viceprezidentka.

Stejný posun vnímání je patrný i mezi Hispánci, což jsou Američané, kteří mají původ ve španělsky mluvících zemích Střední a Jižní Ameriky. Za Latinoameričany se označují i lidé původem z Brazílie, kde se mluví portugalsky.

Hispánci po víkendové rošádě v srdci Demokratické strany změnili favorita. Teď 47 procent z nich fandí Harrisové, 45 procent Trumpovi. Dříve vedl u poloviny z nich Trump, Biden měl podporu 41 procent Hispánců.

A do třetice je změna viditelná také u mladých voličů do 35 let. U nich dříve vítězil Trump se 49 procenty, Biden měl 42 procent. Teď se ale situace otočila a Harrisová se 47 procenty vítězí i u této skupiny voličů. Trumpova podpora u mladých spadla na 43 procent.

„V jistém ohledu není žádný z těchto posunů příliš překvapivý. Biden si vedl nejhůře ze všech demokratů v tomto století ve všech těchto tradičně demokraticky orientovaných skupinách. Ve skutečnosti byl jeho výkon mezi hispánskými a černošskými voliči nejhorší pro demokrata za posledních 50 let,“ upozornila CNN.

Co to znamená pro Harrisovou?

Nejnovější průzkum agentury Reuters ukázal, že Harrisová poprvé vede nad Trumpem i v rámci všech voličů. Aby se ale takový trend potvrdil, budou zapotřebí další průzkumy. V drtivé většině předchozích studií totiž vítězil Trump.

Aby si zajistila Harrisová vítězství nejen v průzkumech, ale i v reálných volbách, bude muset být podle CNN ještě populárnější mezi třemi klíčovými skupinami elektorátu.

Analýza webu totiž porovnala, jak byl Biden populární u Hispánců, Afroameričanů a mladých v průzkumech v roce 2020, kdy volby vyhrál, s tím, jak je teď populární Harrisová. Data ukazují, že Biden byl tehdy hodně napřed.

Mezi Afroameričany měl Biden ke konci kampaně podporu 84 procent, Trump jen 9 procent. Biden také bodoval u 58 procent Hispánců, Trump u 32 procent. Biden ovládl i mladé voliče, měl jejich 60procentní podporu, Trump 31procentní.

„Může se to zdát jako špatná zpráva pro kampaň Harrisové a v jednom ohledu to tak skutečně je. Bez zlepšení mezi těmito skupinami Harrisová pravděpodobně nemůže proti bývalému prezidentovi vyhrát. Dobrou zprávou pro Harrisovou však je, že ukazuje, že si u této skupiny může vydobýt určitou pozici ve srovnání s tím, jak si Biden vedl na začátku tohoto roku,“ uvedla analýza CNN.

Harrisová se musí ukázat

I když Harrisová má jamajské a indické kořeny, podle listu The New York Times nemá podporu Afroameričanů automaticky jistou. Někteří z nich jí kupříkladu vyčítají, že i když je viceprezidentkou už tři a půl roku, v mnoha ohledech je stále neznámá a bude se muset více představit.

Potenciál pro Harrisovou skrývají i Hispánci. Web NBC News upozornil, že dvacet procent Latinoameričanů bude letos v prezidentských volbách volit poprvé. Z této nové skupiny je prozatím politicky nevyhraněná zhruba třetina. Právě o takové lidi bude Harrisová bojovat.

Zbývá poznamenat, že Harrisová ještě nemá prezidentskou kandidaturu jistou. Nejprve ji musí demokraté na svém srpnovém sjezdu zvolit za hlavní nominantku. Její šance jsou ale největší.

VIDEO: Tepala Bidena za rasismus, pak se stala jeho stínem. Kdo je favoritka demokratů Harrisová?

Tagy:
průzkum Afroameričané USA Donald Trump voliči Hispánci viceprezidentka Kamala Harrisová Americké volby 2024