Trump představil zlaté tenisky, dříve prodával steaky i vodku. Bidenův tým se mu vysmál

Donald Trump odhalil novou sérii tenisek (17. 2. 2024)

Trump představil vlastní boty

Bývalý americký prezident Donald Trump představil v sobotu na tematickém veletrhu vlastní sérii tenisek spolu s jejich limitovanou edicí ve zlaté barvě, pár blyštivých bot stojí v přepočtu přes 9 400 korun. Republikánský kandidát do Bílého domu kromě oblečení nebo hrníčků prodává i vlastní kolínskou. Dříve své jméno propůjčil nejrůznějším produktům od steaků, přes matrace, deskovou hru, vodku, vodu po obleky. Michael Tyler, mluvčí kampaně současného prezidenta Joe Bidena, si z Trumpa kvůli teniskám utahoval.

Trump se s novou sérií tenisek pochlubil na veletrhu Sneaker Con ve Philadelphii, píše stanice CNN. „Mluvil jsem o nich 12 let a myslím, že budou mít velký úspěch,“ pronesl za současného jásotu a bučení publika poté, co postavil na pultík zlaté boty. Jejich limitovaná edice podle prodejních webových stránek čítala pouze tisíc párů a nyní jsou již vyprodané.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Buď loajální, díky mně sis vydělala. Trump tlačí na popovou hvězdu Taylor Swiftovou

Zlaté boty s motivy americké vlajky a písmenem T na jazyku se prodávaly za 399 dolarů (zhruba 9 400 korun). Bývalý prezident jejich model pojmenoval jako Never Surrender. Slovy „Nikdy se nevzdej“ jsou ověnčena i Trumpova trička a hrníčky s jeho policejní fotografií. Jak informoval deník Independent, boty se již přeprodávají na online aukcích za tisíce dolarů. Americká média zdůrazňují, že exprezident boty představil den poté, co mu soudce uložil pokutu přes 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun).

Nová webová stránka nabízí kromě zlaté limitované edice i „běžné“ tenisky v červené nebo bílé barvě. Ty na sobě rovněž mají písmeno T, stejně tak jako číslo 45 – Trumpovo pořadí v linii amerických prezidentů. Jejich pár vyjde zájemce na 199 dolarů (4 700 korun). Z internetového obchodu je rovněž možné si za 99 dolarů (zhruba 2 340 korun) koupit kolínskou či parfém nazvaný Victory47. Web mimo jiné uvádí, že „není politický a nesouvisí s žádnou politickou kampaní“.

Z tábora úhlavního Trumpova politického oponenta přišel výsměch. „Trumpovo trhovecké prodávání falešných Off-Whites je nejblíže, jak se kdy ve svém životě znovu dostane k Air Force One,“ citovala mluvčího Bidenovy kampaně Michaela Tylera agentura AP. Odkazoval tím na shodný název populárního modelu bot Nike a volací znak letadla, ve kterém se nachází prezident Spojených států.

Muzeum selhání

Boty zdaleka nejsou prvním podobným počinem Donalda Trumpa. V posledních měsících prodával například vlastní sběratelské karty, vánoční balící papír, punčochu nebo tisíce kousků obleku, jenž měl na sobě na nechvalně proslulé policejní fotografii. Podnikatel však přicházel s nejrůznějšími produkty již v předchozích desetiletích.

V roce 2007 představil vlastní steaky, které měly lidem dopřát „ochutnávku luxusního životního stylu Donalda Trumpa“. „Trump Steaks jsou zdaleka tím nejlepším a nejchutnějším hovězím, jaké jste kdy měli,“ hlásal tehdy v reklamě. Podle stanice NBC prodej s původním obchodním partnerem brzy po spuštění kvůli komerčnímu neúspěchu skončil, americké úřady zároveň po několika letech zrušily ochrannou známku steaků.

Trump v roce 2006 přišel také s vlastní značkou vodky, ta se ve Spojených státech kvůli nízkým tržbám přestala prodávat v roce 2011. I v nadcházejících letech si však držela své místo v některých obchodech v Izraeli v období pesachu. Židovský svátek má totiž zvláštní pravidla pro stravování, které Trumpova vodka na rozdíl od jiných pálenek splňuje – vyrábí se totiž z brambor, nikoliv z obilnin. Informoval o tom dříve deník Times of Israel.

Týdeník Time v roce 2016 vydal seznam deseti Trumpových podnikatelských neúspěchů. Vedle některých již zmíněných mezi ně zařadil například jeho aerolinky, kasina, univerzitu, hypotéky, stolní hru nebo časopis. Jak informoval Business Insider, v roce 2010 rovněž skončil běžný prodej Trumpovy balené vody, ta je nyní k dostání pouze v jeho hotelích, restauracích či golfových klubech. Několik z podnikatelských chyb bývalého amerického prezidenta vystavují i Muzea selhání ve Švédsku, v Los Angeles, ve Washingtonu nebo v Kanadě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policie zatkla informátora FBI z případu korupce Bidenovy rodiny. Svědectví si měl vymýšlet

Tagy: