Trump v debatě neodsoudil krajně pravicové Proud Boys. Vyzval ale, ať se drží zpět

Americký prezident Donald Trump

Trump vs Biden: První ostrá prezidentská debata

Silnou pozornost přitáhla během první televizní debaty amerických prezidentských kandidátů výměna, která následovala po výzvě moderátora vůči prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby odsoudil aktivity milicí a hlasatelů bělošské nadřazenosti. Trump se s tím tzv. popasoval po svém, na podnět Joea Bidena adresoval několik slov členům krajně pravicové skupiny Proud Boys a „opřel“ se do levicově extrémistické Antify.

„Jste ochoten odsoudit stoupence bělošské nadřazenosti a domobrany a říct, že se musí stáhnout a nepřispívat k násilí ve městech, jak jsme viděli v Kenoshe a jak jsme viděli v Portlandu?“ zeptal se v průběhu první debaty prezidentských kandidátů úřadujícího prezidenta Trumpa moderátor televize Fox News Chris Wallace.

„Samozřejmě, že jsem ochoten to udělat, ale řekl bych, že v podstatě všechno, co vidím, je od levice, ne od pravice,“ reagoval současný prezident a dodal: „Jsem ochoten udělat cokoli. Chci vidět mír.“

„Tak to udělejte, pane,“ naléhal moderátor, k němuž se přidal i demokratický protikandidát Joe Biden: „Udělejte to. Řekněte to.“

„Jak je chcete nazývat? Dejte mi jméno,“ zeptal se Trump, načež mu Biden navrhl takzvané „Proud Boys“ (organizace „Hrdí chlapci“ je současnou rétorikou považována za krajně pravicovou, nacionalistickou organizaci).

Někdo by měl něco udělat s Antifou, to je levicový problém

„Proud Boys, stáhněte se a čekejte,“ uvedl americký prezident na adresu uskupení Proud Boys, která se střetla s demonstranty v Portlandu a dalších městech.

„Ale něco vám řeknu,“ navázal prezident. „Někdo by měl něco udělat s Antifou, protože tohle není pravicový problém, ale levicový,“ pravil Trump.

K tomu se obratem vyjádřil Joe Biden, a to tak, že „Antifa je myšlenka, nikoliv organizace“, a dále upozornil, že vlastní Trumpův ředitel FBI Christopher Wray uvedl, že bělošští šovinisti (supremacist) jsou vážnou hrozbou.

Tagy: