Trump je silnější než kdy dřív, hodnotí analytici. Změnil taktiku a má méně skandálů

Donald Trump

Po volebním superúterý v USA je pravděpodobné, že Donald Trump se letos už potřetí pokusí ovládnout prezidentské volby. Po těsném vítězství v roce 2016 a nepřekousnuté porážce z roku 2020 přichází Trump, který je podle komentáře The New York Times znovu politicky silný. Dokonce prý nejsilnější v historii.

Podle nedávného akademického žebříčku byl Donald Trump nejhorším prezidentem v americké historii. Ani takový nelichotivý status mu ale zjevně nezabrání v tom, aby se letos znovu pokusil dobýt Bílý dům. Ba co víc. Aby měl obrovskou šanci prezidentské volby vyhrát.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Primárky jsou trénink, Biden ani Trump se netrhnul. Čtyři faktory, které ukázalo superúterý

V noci na středu volili Američané v rámci primárních voleb hned v patnácti státech. Čtrnáct z nich ovládl Trump a nechal tak své republikánské konkurenty daleko za sebou. O jeho listopadovém souboji s Joem Bidenem pochybuje už jen málokdo.

Analytik Ross Douthat v komentáři listu The New York Times uvedl, že Trump je v současnosti v životní formě. Chování prý nezměnil, změnil ale taktiku, která mu přináší politické body.

Méně skandálů, méně pozornosti

„Vyšvihl se díky tomu, že měl opět štěstí na své soupeře a nepřátele. Stoupl však také tím, že udělal něco trochu nezvyklejšího – vzdal se pozornosti a projevil špetku – jen špetku – skutečné politické disciplíny,“ pronesl komentátor.

Podle něj se Trump nenechal zatáhnout do politických bojů ze strany hlavní republikánské konkurentky Nikki Haleyové ani nikoho dalšího. Oproti minulým kampaním je ta jeho aktuální mnohem méně výbušná.

„Vedou ji svým způsobem normální političtí profesionálové. Své bizarnější výlevy Trump omezuje na podivný mikrosvět Truth Social (sociální síť, kterou Trump v roce 2021 založil, pozn. redakce), místo aby se triumfálně vrátil na větší platformu sociálních médií,“ napsal Douthat.

„Trump také uspořádal méně mítinků, svými urážkami se dostal na méně titulních stran a ustoupil od některých soubojů, které v minulosti mohly trvat celé týdny. Když například v Jižní Karolíně špatně dopadlo rýpnutí do manžela Haleyové sloužícího v zámoří, Trump ho většinou vypustil ze své předvolební rétoriky,“ doplnil politický expert.

Podle něj je ale možné, že Trump teprve po primárkách přejde do ostré fáze kampaně. Když budou reflektory svítit pouze na něj a Bidena, může se znovu objevit „starý známý“ Trump, který bude svými urážkami a hláškami plnit média. Zatím je ale přístup exprezidenta k třetí kandidatuře podle Douthata až na výjimky překvapivě střízlivý.

Tagy: