„Trumpova“ kryptoměna po atentátu strmě vylétla. Trhy střelba vůbec nevyděsila

Kšiltovky se jménem Trumpa na půdě Wall Street

Donald Trump je po střelbě blíže k tomu stát se znovu prezidentem, míní expert

Sobotní pokus o atentát na exprezidenta Donalda Trumpa světovými trhy zásadně nepohnul. Podle CNN investoři nadále většinově počítají s tím, že volby vyhraje. Kryptoměna spojená s hnutím politika však zaznamenala nečekaný nárůst.

Úspěšný atentát na Trumpa by zřejmě trhy poslal do absolutního šoku. Zejména akciové indexy jsou ostatně na politické události mimořádně citlivé. Prozatím se ale zdá, že jelikož Trump pokus o vraždu přežil, sentiment na trzích se kdovíjak nemění.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Atentátník na Trumpa měl podle médií v autě i výbušniny. Vůz parkoval nedaleko místa útoku

Protože k útoku došlo o víkendu, akciové trhy nemohly na situaci reagovat okamžitě. Už v sobotu se ale objevily signály, že Wall Street nastalou krizi přečká s relativním klidem.

„Futures kontrakty na americké akcie se po sobotním pokusu o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa téměř nepohnuly a signalizovaly klid na trzích, protože Trump incident přežil,“ analyzovala CNN.

Akciová burza v New Yorku se pak otevřela v pondělí v půl čtvrté odpoledne našeho času. A řada klíčových titulů začala obchodní den dokonce v zelených číslech. Stejně jako klíčový index S&P 500, který sdružuje 500 nejhodnotnějších firem USA.

Společnost Trump Media na burze posílila oproti pátku o neuvěřitelných 40 procent. Wall Street si od možného Trumpova mandátu do budoucna slibuje korporátní daňové škrty, což by mohlo vyústit v další pozitivní impulzy na akciovém trhu.

Vzestup bizarní kryptoměny

Živější pohyby byly k vidění na trhu s kryptoměnami, které se obchodují nepřetržitě 24 hodin denně. Krátce po atentátu začal posilovat bitcoin, což podle webu Morningstar mohlo znamenat, že investoři věří, že má teď Trump paradoxně ještě větší šanci na vítězství.

Vedle renomovaných kryptoměn jako bitcoin se ale na trhu obchodují i lehce bizarní projekty. A některé kryptoměny mají spojitost s Bidenem i Trumpem. „Bidenova“ kryptoměna stojí jeden cent a v posledních dnech její cena pokulhává.

Docela jiný příběh ale napsala kryptoměna spojená s Trumpovým hnutím MAGA (Make America Great Again). Token Trump stál v pátek před atentátem zhruba tři dolary. Po atentátu ale jeho cena dramaticky vylétla až na 10 dolarů. Investoři tak mohli sčítat více než 200procentní zisky.

Po sobotním útoku se teď cena kryptoměny Trump obchoduje někde kolem osmi dolarů. Token obecně posiluje poté, co dal Trump najevo svůj pozitivní postoj ke kryptoměnám, které podle svých slov nehodlá nijak drakonicky regulovat. O exprezidentově pozitivním postoji k bitcoinu informoval časopis Time.

Trump navíc v rámci sponzoringu své politické kampaně přijímá i platby právě prostřednictvím kryptoměn.

To Biden se stal určitým symbolem kryptoměnové regulace. Na druhou stranu se za jeho mandátu podařilo na burze zapsat ETF fondy na dvě nejslavnější kryptoměny – bitcoin a ethereum –, díky nimž teď proudí do kryptosvěta miliardy dolarů od institucí, které doposud mohly investovat jen velmi omezeně.

Ani Biden se tak proti digitálním mincím nevyjadřuje nijak ostře. Na rozdíl od Evropy už jsou v USA kryptoměny reálné téma, které může s preferencemi zamávat.

VIDEO: Moment, který Trumpovi zachránil život. Exprezident se šťastně vyhnul smrtící střele

Tagy: