Trumpa velebí davy, Biden je v izolaci a ztrácí spojence. CNN odhaduje, kdy souboj vzdá

Donald Trump a jeho žena Melania na republikánském sjezdu

Trumpův předvolební projev

Exprezident Donald Trump přijal za jásotu davů formálně republikánskou nominaci, zatímco jeho oponent, prezident Joe Biden, musel veřejné akce vynechat kvůli covidu. Podle CNN je aktuální směřování obou soků v naprostém kontrastu. Existuje reálná možnost, že Biden odstoupí z kampaně už tento víkend.

Na začátku roku 2021 byl z Trumpa totální politický odpadlík. Bílý dům po útoku na Kapitol opouštěl za silné kritiky, ale vlastně nezvykle nenápadně. Nikde nevystupoval, s nikým se neloučil a nedorazil ani na inauguraci Joea Bidena. Stále tvrdil, že mu poslední volby v roce 2020 někdo ukradl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Debata, přeřek s Putinem a covid. Bidena stíhají průšvihy, poprvé neodmítl úvahy o odstoupení

Tehdy lámal nad Trumpem hůl nejeden politický stratég. Exprezident se ale vrátil. V průběhu posledních měsíců mu postupně rostly preference, až s přehledem přehrál všechny ostatní republikánské kandidáty a stal se jasnou jedničkou strany. A jak to tak vypadá, stejně drtivě může ovládnout i listopadové prezidentské volby.

Trumpův vítězoslavný návrat potvrdilo v noci na pátek i poslední dějství republikánského sjezdu, ve kterém exprezident formálně přijal nominaci. A navíc pronesl zčásti pokorný a zčásti plamenný projev, za který byl odměněn jásotem davů. Řečnil nezvykle dlouho, celých 90 minut.

„Před několika málo dny má cesta s vámi téměř skončila, to víme,“ řekl Trump s odkazem na neúspěšný atentát. „A přesto jsme tu dnes večer všichni pohromadě a mluvíme o budoucím příslibu a celkové obnově věci, kterou máme velmi rádi. Říká se jí Amerika,“ prohlásil.

Biden může skončit o víkendu

Podle CNN nemůže být Trumpova situace ve větším kontrastu s aktuálním rozpoložením Bidena, který stále neodvratněji ztrácí půdu pod nohama. Kritika na něj prší ze všech stran a už i velká jména Demokratické strany ho na kolenou prosí, aby závod s Trumpem vzdal a dal svému náhradníkovi ještě alespoň malou šanci všechno zachránit.

Biden navíc skončil v covidové izolaci, což pocit z jeho pokažené a stále osamělejší kampaně ještě umocňuje. Prezident se v týdnu poprvé otevřel možnosti, že kandidaturu stáhne. V posledních hodinách nátlak na jeho osobu ještě zesílil. Je proto velmi pravděpodobné, že Biden každou chvíli přepustí nominaci viceprezidentce Kamale Harrisové. Možná už o víkendu.

„Příštích 72 hodin rozhodne. Tohle nemůže pokračovat o moc déle,“ řekl pro CNN demokratický představitel, který má blízko k Bidenově týmu.

Bidenovi prý přestávají volat spojenci a sponzoři. Zdá se, že už nevěří v jeho comeback.

„Spolupracoval jsem s prezidentem Bidenem a nikdy jsem se nebál postavit se mu, když se mýlil. A přestože si vážím jeho oddanosti veřejné službě a naší zemi, domnívám se, že by prezident Biden neměl usilovat o znovuzvolení na další funkční období,“ prohlásil senátor Jon Tester, další z demokratů, který se přidal na rostoucí seznam osobností žádajících Bidena o ukončení kampaně.

Změnu ve společenských náladách už reflektují i sázkové kanceláře. Po neúspěšném atentátu na Trumpa jeho šance na znovuzvolení masivně poskočily vzhůru. Biden se naopak dále propadá. Zvolení Kamaly Harrisové je teď už podle bookmakerů dokonce pravděpodobnější než vítězství Bidena.

VIDEO: Trump získal definitivní nominaci do boje o Bílý dům. Zároveň zvolil svého viceprezidenta

Tagy: