Debata, přeřek s Putinem a covid. Bidena stíhají průšvihy, poprvé neodmítl úvahy o odstoupení

Americký prezident Joe Biden vyslal směrem ke své Demokratické straně prozatím nejsilnější signál, že je otevřený možnosti odstoupit z kampaně. Upozornil sice, že hodlá v boji pokračovat, bude ale prý citlivější na kritiku. Informovala o tom analýza listu The New York Times.

Pro amerického prezidenta Bidena to nebyl dobrý měsíc. Ve srovnání s Donaldem Trumpem mu sice nešlo o život, jeho politická kariéra ale po posledních dnech visí na vlásku. Všechno to začalo předvolební debatou, po které Biden čelil ostré kritice také od vlastních lidí. Přes 20 členů Demokratické strany ho vyzvalo k odstoupení z kampaně. Ohradil se dokonce i vlivný sponzor a herec George Clooney.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proti Trumpovi nemáte šanci, řekla Pelosiová soukromě Bidenovi. Prezident reagoval odmítavě

Pak se americký prezident objevil na domácím summitu NATO, kde se dopustil mimořádně nemístného přeřeku, když k mikrofonu místo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pozval ruského prezidenta Vladimira Putina.

A zatímco se na Bidena valí kritika ze všech stran a odepisují ho i skutečně velká jména Demokratické strany, potkala jeho volební tým další rána. Biden onemocněl covidem a musí v klíčové době vynechat veřejné akce.

Vzdá se Biden nominace?

Až do tohoto týdne Biden veškeré kritice odolával a kolegům zarytě tvrdil, že v kampani nad Trumpem ve skutečnosti vede. Teď ale poprvé slíbil, že bude kritice a pobídkám k odstoupení více naslouchat. Sám je ale stále odhodlaný v kampani prozatím pokračovat. Informoval o tom list The New York Times.

Postoj Bidena mělo změnit jednání s vysoce postavenými představiteli Demokratické strany, konkrétně s vůdcem většiny v Senátu Chuckem Schumerem a kongresmanem Hakeemem Jeffriesem. Politici mají zjevné obavy, že Biden nestáhne dolů jen sebe, ale celou demokratickou frakci. Společně s prezidentskými volbami jsou totiž na programu volby do Kongresu.

„Z těchto zpráv vyplývá, že Biden, alespoň v soukromí, zaujímá vstřícnější postoj než minulý týden, kdy se ohradil proti řadě demokratů, kteří na něj naléhali, aby odstoupil,“ uvedly The New York Times.

Biden měl kolegům slíbit, že bude více naslouchat nepříznivým volebním průzkumům. Dokonce se prý zeptal, za jakých podmínek by místo něj vyhrála volby současná viceprezidentka Kamala Harrisová.

Americký prezident již před pár dny naznačil, že by z kampaně odstoupil, ale pouze v případě, že by si vyslechl takové doporučení od lékařů. Biden na veřejnosti dále tvrdí, že je „zatraceně bystrý“.

Trump a jeho pobočník

To u republikánů už mají jasno. Na sjezdu oficiálně jmenovali Trumpa jako hlavního nominanta strany. Trump si zároveň vybral svého kandidáta na post viceprezidenta. Tím se stal senátor J. D. Vance, který se s Trumpem shoduje v kritickém pohledu na posílání pomoci Ukrajině.

J. D. Vance je rovněž kritikem NATO a států, které do aliance dostatečně nepřispívají. Za největší hrozbu pro USA nepovažuje Rusko, ale Čínu. A současné dění podle Vance odpoutává od Pekingu pozornost.

VIDEO: Biden měl pozitivní test na covid. Je malátný a trpí několika příznaky, sdělil Bílý dům

Tagy: