Trumpova nekázeň je pro Harrisovou štěstí, říká Joch. Zmínil slabinu kandidátky demokratů

Roman Joch, ředitel Občanského institutu

360° (243)

Viceprezidentka Kamala Harrisová má velké štěstí, že proti ní v letošních amerických prezidentských volbách stojí tak nedisciplinovaný člověk, jako je Donald Trump. Řekl to politolog Roman Joch v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Přesto má podle něj demokratická kandidátka velkou slabinu – působí jako chameleon, na což bude exprezident pravděpodobně upozorňovat v předvolební debatě.

„Trumpova nedisciplinovanost spočívá především ve zbytečných útocích,“ zmínil Joch. „Zaplétá se do malicherností. Vede velice špatnou kampaň,“ okomentoval šéf Občanského institutu. „Donald Trump dokáže naprosto bezostyšně lhát a vypouštět lži z úst velmi rychle. Nedá se to úplně všechno odpálkovat,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Jiří Pondělíček.

ČTĚTE TAKÉ: Válka ve slavném politickém klanu. Kennedy podpořil Trumpa, jeho rodina mluví o zradě

Nekázeň by přitom podle expertů mohla republikánského kandidáta připravit o vítězství ve volbách. Podle nejnovějších průzkumů Harrisová nad Trumpem mírně vede, píše agentura Reuters. „Pokud prohraje, bude si za to moci sám. Nejlepší by pro něj bylo útočit na to, že Harrisová působí jako chameleon,“ prohlásil Joch.

Viceprezidentka podle něj před čtyřmi roky kandidovala „z levého okraje“ demokratické strany. „Zastávala názory, které jsou mimo americký hlavní proud. Nyní se snaží bez hnutí oka vydávat za centristku. Kdyby Trump útočil takhle, myslím, že by byl efektivnější,“ okomentoval politolog.

Trumpovi by k vítězství mohlo pomoci i zdůraznění působení Harrisové v Bílém domě, míní Pondělíček. „Zatím se jí docela daří působit tak trochu, jako kdyby v něm nebyla. Jako by byla nová kandidátka,“ vysvětlil. Tento obraz by se měl podle něj Trump pokusit narušit, pokud chce podzimní volební klání vyhrát.

Velkou slabinou Harrisové je podle něj například problematika zvyšování životních nákladů, které je ve Spojených státech za poslední roky obrovské. „Pokud by se Trumpovi podařilo svázat ji s ne úplně dobrými výsledky Bidenovy vlády, mohlo by to jednoznačně vést k jeho vítězství,“ podotkl Pondělíček.

Rozhodujícím momentem souboje o Bílý dům by mohla být předvolební televizní debata, v níž se oba kandidáti utkají v úterý 10. září.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Američané jsou připraveni na novou cestu, řekla Harrisová. V rozhovoru pro CNN mluvila i o Izraeli

Tagy: